Утре валежите ще започнат да спират от запад

През нощта времето над страната ще остане облачно с валежи от сняг, по-интензивни в Източна България

В източната половина от страната ще продължи да духа умерен и силен северен вятър, който ще е причина за навявания и преспи.

Минимални температури, в повечето места, между минус 10° и минус 5°, в крайните югозападни райони минус 4° – минус 2°. В София около минус 9°.

Утре от запад валежите ще започнат да спират, а облачността да се разкъсва и временно да намалява, а вятърът от север-северозапад да отслабва. Над Североизточна България, където ще се задържи доста ветровито, снеговалежите ще продължат през целия ден и там ще има навявания и преспи. Максимални температури от минус 6° в североизточните до 5-6° над нулата в крайните югозападни райони. В София около 0°.
Над Черноморието ще духа умерен, по северното крайбрежие силен север-северозападен вятър, който постепенно през деня ще отслабва. Ще вали сняг, по-интензивен над северния участък. Максимални температури минус 5° - минус 2°. Вълнение на морето ще бъде 3-4 бала. Температура на морската вода е 7°-8°.

Такава е прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) - БАН, съобщи Агенция "Фокус".
Над планините ще духа слаб източен вятър, който след обяд ще се ориентира от запад-югозапад. Облачността от запад временно ще се разкъса и намалее. Максимална температура на 1200 метра 1°, на 2000 метра минус 4°.
Във вторник след временно разкъсване на облачността от югозапад тя отново ще се увеличи и вплътни и до вечерта ще завали сняг. Минимални температури между минус 12° и минус 7°, максимални – между 5° и 0°, малко по-високи в крайните южни райони. Още през нощта срещу сряда снеговалежите ще обхванат страната и ще се усилят. В сряда времето ще бъде облачно с почти повсеместни снеговалежи; само по Черноморието и крайните югоизточни райони ще превалява дъжд.

Очакват се значителни количества и образуване на нова снежна покривка. Ще се усили вятърът от североизток, в Северна и Източна България ще е временно силен и там и по проходите ще има виелици. През нощта срещу четвъртък и по Черноморието дъждът ще премине в сняг, а от югозапад ще започне процес на спиране на валежите. В четвъртък преди обяд все още в Източна България ще превалява сняг, но по-късно и там валежите ще спрат, а облачността временно ще се разкъса.