Спират учебните занятия в цялата област Силистра заради тежката зимна обстановка

Кметът на Силистра д-р Юлиян Найденов преустанови учебните занятия в цялата община до сряда включително, заради усложнената зимна обстановка. В понеделник ще бъде взето решение и за детските градини, ако няма достатъчна посещаемост. Училищата в останалите 6 общини на Силистренска област също спират учебния процес от 1 до 3 дни, като там се затварят и детските градини, пише paralel44.com.
Също днес Кризисният щаб се събра на спешно заседание, свикано от областния управител Насуф Насуф. Засега няма предпоставки, за да се обяви бедствено положение, решиха членовете мч. Спира се движението на тежкотоварни автомобили по пътищата. Екипи по областното Пътно управление, ВиК и Енерго Про работят непрекъснато, за да отстраняват възникналите аварии. Над 30 машини работят по основните пътни направления от Силистра за Добрич, Русе и Шумен, почистват се и междуселските шосета. Главните пътни артерии са проходими при тежки зимни условия, но заради силния вятър на места са се образували т. нар. тапи, някои които достигат до метър и половина. Такива има по главния път за Добрич, при обходния път край Силистра, както и при хан „Дълбоки“ на главния път за Русе. Проблемни отсечки има между с. Ситово и Дулово, от Главиница за с. Зафирово, както и от Силистра за с. Проф. Иширково, край язовира на село Сокол по пътя за Главиница. Трудно се движат автомобили между Поляна и Попина, където има закъсала снегопочистваща техника. От събота вечерта е затворен пътят между Старо село и Кубрат.
Постове на МВР на изходните точки от Силистра предупреждават шохфьорите за състоянието на пътищата, което е особено опасно за тези, които не са снабдени с вериги и не са готови за движение при тежки зимни условия. Сутринта не е имало автобус от Силистра за Варна, както и не са пътували автобусите на основния превозвач. На румънска територията обстановката е още по-тежка, поради което край Силистра не работи тамошният ферибот.
Без ток е половината село Айдемир, като проблеми има и в село Ветрен. Отделно без ток са няколко населени места в община Тутракан, в които по същата причина няма и вода, но се работи по отстраняването на проблема. В същата община е възможно проблемът да се разшири предвид обстановката.