Задава ли се война между Япония и Китай?

Японският лидер Шиндзо Абе загатна, че вече се оглежда за съюзници

В последните седмици светът е свидетел на доста напрегната война на думи между Пекин и Токио. Териториални спорове, увеличаване на военните бюджети и провокативна визита на японския премиер в храма „Ясукуни", който е посветен на душите на войниците, загинали в името на Япония и императора.

В редица азиатски региони, най-вече Китай, храмът се възприема като символ на японския милитаризъм. На този фон дори и анализаторите, които категорично отхвърлят възможността за ескалиране на спора, отговарят с „Най-вероятно не…” на въпроса за евентуален въоръжен конфликт, пише сп. „TIME”.

От изданието изтъкват, че безспорно втората и третата икономики в света имат прекалено много за губене при започване на война или дори военно противопоставяне в по-малък мащаб.

Със сигурност големите сили и най-вече Съединените щати ще направят всичко по силите си, за да не допуснат подобна развръзка. Със сигурност две модерни страни не биха позволили историческите вражди да надделеят и да доведат до война помежду им. Или…

На Световния икономически форум в Давос японският премиер Шиндзо Абе предупреди, че нещо съвсем неочаквано може да налее масло в огъня. „Може да възникне някакъв внезапен конфликт или спор, дори по невнимание”, многозначително заяви Абе.

Премиерът не влезе в детайли, но в друг контекст изтъкна, че тази година се отбелязва 1 век от началото на Първата световна война. А както историята ни припомня този кървав конфликт се разпалва от неочаквано събитие – Сараевският атентат, при който сръбски терорист убива австро-унгарския престолонаследник Франц Фердинанд.