Румен Петков: БСП е мандатоносител, но не мисля, че управлява

Като пример за непрозрачност в управлението, той посочи избора на членовете на Комисията за финансов надзор

Ръководството на БСП дължи отговор на два основни въпроса пред избирателите, посочи Румен Петков в предаването „ДИКOFF” по Нова телевизия. Първият според него е, защо ръководните фактори в партията отказват да изпълнят нейните конгресни решения, свързани с преразглеждането на плоския данък и рестартиране на АЕЦ „Белене“, тези, които бяха заложени и в предизборната платформа на социалистите. Втората основна критика към управляващите в червената партия, според него е свързана с начина, по който в момента се извършват кадровите назначения в държавата.

Сред примерите за непрозрачност в това отношение, Петков посочи избора на членове на Комисията за финансов надзор, както и назначаването с квота от БСП на културния министър Петър Стоянович, който преди време в социалните мрежи сравни поета Вапцаров с терорист. „БСП е мандатоносител, но не мисля, че управлява“, заяви още Румен Пеков. Той бе категоричен, че е поставял тези злободневни въпроси по време на всички заседания на НС на социалистите, но не е получил задоволителен отговор от управляващите партията фигури. Според Петков изброените по-горе мотиви са факторите, довели до решението за рестарт на АБВ, което да се яви с отделна листа на предстоящия евровот. “На изборите трябва да сме така подготвени и организирани, че България да вкара най-много евродепутати в групата на Европейските социалисти“, посочи той.

В отговор на журналистически въпрос свързан с коментарите на членове на БСП, че Петков е водил разговори за „Белене“ без мандат от ръководството на партията, той заяви, че всички негови действия, касаещи бъдещето на централата, са инициирани от желанието му да следва конгресните решения на партията.