"Шумна маркировка" стряска водачите!

Странният шум е плод на технология, която се разработва у нас

Над 1,3 млн. лева е дала Агенция "Пътна инфраструктура" за полагането на "шумна маркировка" през изминалата 2013 година. Съвременната мярка против разсейване на пътя все още стряска шофьорите, съобщи bTV.

Ако карате колата си по магистрала "Струма" между Перник и "Диканите" и гумата ви настъпи очертанията на пътя, ще чуете силен звук.

Странният шум е плод на технология, която се разработва у нас за предупреждение, че карате извън пътя. Въпреки че шумната маркировка е по родните пътища от 2 години, водачите все още се объркват и дори спират, за да проверят дали няма повреда в колата.

През миналата година са положени над 100 километра от новите линии по пътя Русе-Шумен. Освен на магистрала "Струма" такава маркировка има и на лот 3 на магистрала "Тракия" - между Нова Загора и Ямбол. Идеята е да се слага там, където асфалтът е нов и има нужда от по-голямо внимание на пътя. Шумната маркировка обаче е 3 пъти по-скъпа от обикновената.
„Разбира се дебелината на тази маркировка позволява тя да остане на пътя по-дълго от обикновената маркировка. За съжаление финансовата инвестиция, финансовият удар в първия етап е това, което ни спира да я приложим масово”, казва Георги Златев, директор на „Развитие на пътната инфраструктура с бюджетни средства” – АПИ.

От агенцията планират да въведат шумна маркировка напролет и на главния път Русе-Велико Търново.