Софийският университет отново е окупиран

В социалните мрежи организират помощ за студентите

Ректоратът на Софийския унивесритет отново е окупиран. Новината дойде откъм социалните мрежи 15 минути след полунощ и скоро след това беше потвърдена от участници.

Според тях окупацията този път е пълна. За разлика от тази преди три месеца сега на територията на университета няма да се допускат служители на администрацията.

По непотъврдена информация днешната окупация, обявена точно в полунош, е дело на нова група, а не от Ранобудните студенти. Ректоратът се блокира два дни преди началото на сесията. Затова участниците очакват натискът срещу тях да е още по-голям отколкото този през октомври.

Въпреки че организаторите са други, те имат същите искания: оставка на правителството и нови избори.

На призивите за помощ във Фейсбук, "окупаторите" отговарят, че имат нужда от подкрепа, а също така и от хора с лаптопи, за да могат да осигурят адекватно подаване на информацията. "Имаме нужда от лаптопи и решителност", обявяват студентите. 

1.15 Пред входа на Ректората се събират много хора. Предимно студенти, прочели за новата окупация във Фейсбук. Има и по-възрастни, които предлагат помощта си да пазят сградата отвън. Според непотвърдена информация, в момента организаторите на окупацията разговарят с един от заместник-ректорите, за да го осведомят за действията си. Студентите в сградата са участвали в окупацията от октомври до декември. Те обаче не са били сред активистите на "Ранобудните студенти", разказват техни колеги, които все още са извън оградата.

 

Още новини за Протестите четете тук

 

Новини от Евромайдан вижте тук