Венчавката укрепва костната система на мъжете

Това установи американско проучване

Благотворният ефект на венчавката обаче се отразява само на представителите на мъжкия пол, които са се задомили след 25-годишна възраст.

Сватбата в по-млада от тази възраст отслабва прешлените на гръбнака на мъжа, може би заради стреса, породен от грижите по новото семейство, съобщи БТА.

Изследването е било извършено от екип на д-р Каролин Крандъл от Калифорнийския университет. То е първото, което прави връзка между семейното положение на пациентите и общото здраве на костната им система.

Същевременно при жените не били забелязани промени в това отношение след сключването на брак.

Учените анализирали данните на обширно изследване, първоначално осъществено в САЩ в периода 1995-1996 година. То обхванало граждани на възраст между 25 и 75 години. След това участниците в него били изследвани повторно в периода 2004-2005 година. Те били подложени на тестове със скенери, с които било установено състоянието на костната им система. Най-силно бракът се отразявал върху гръбначните прешлени на мъжете.

Предишни изследвания установиха, че бракът се отразява положително на представителите на силния пол, като намалява рисковете от болести на сърцето. Женените мъже се оказали и с по-добри шансове да оцелеят след ракови заболявания.