Община Левски ще се развива по израелски модел

Кметът Любка Александрова и председателя на Общинския съвет Дочко Дочев бяха на двудневно посещение в Израел

От опита на три израелски града ще черпи Община Левски при разработването на Общинския план за развитие. Примерите са Яхуд, Холон и Арад.  

„В град Арад интересът ми предизвика начинът, по който е решен въпросът с интеграцията на малцинствените групи. Този град се оказа най-близък до нас и съм доволна, че можем да черпим от богатия му опит, защото при нас също имаме да решаваме интеграционни процеси. Смятам, че именно Арад е най-подходящ за наш бъдещ партньор“, коментира кметът на община Левски Любка Александрова, която заедно с председателя на Общински съвет - Левски Дочко Дочев бяха на двудневно посещение в Израел. Визитата е била по покана на консултанта Нафтали Шпицер, който се занимава с изграждане на стратегии на населени места.  

„За мен беше много полезно да се запозная с опита, който Израел има в бързото изграждане на комуникации, инфраструктура, в развитието на туризма и селското стопанство, както и в интеграцията на малцинствените групи“, заяви Александрова. Тя разказа по-подробно за впечатленията си от град Холон, който по думите й има специфична инфраструктура - прилича на детско селище, с много детски площадки и атмосфера като в приказките. Силно впечатление е направило и училище в Тел Авив, което на практика представлявало сбор от различни социални центрове, които по принцип у нас съществуват разделени.

Общината търси нов модел за визията си в следващите години, като вижда посоката затова предимно в сферата на селското стопанство.

"Работейки по плана за развитие на община Левски, ще се опрем на опита, който почерпихме в Израел, за да намерим най-подходящата марка за развитието на Левски“, уточни Александрова.

 

Вижте още новини от Plevenutre.bg