Общинските съветници в Плевен ще си гласуват по-високи заплати

Ще получават по около 800 лева

Ще получават ли по-високи възнаграждения общинските съветници в Плевен? Отговорът на този въпрос ще стане известен в четвъртък, 30 януари. Тогава от 9:00 часа сутринта ще започне първото за тази година заседание на Общински съвет – Плевен. Едно от предложенията в предварителния дневен ред, което влиза под №32 е във връзка с приетите промени в Закона за местното самоуправление и местната администрация, приети през декември миналата година.

Съгласно гласуваните законови промени в общините с население над 100 000 души общият размер на възнаграждението на общински съветник за един месец не може да бъде повече от 70 % от брутната работна заплата на председателя на Общинския съвет за съответния месец. В тази категория попада и Плевен. Досега максимумът на възнагражденията на съветниците беше 30% от средната заплата в местната администрация.

„От 1 януари 2014 г. всеки общински съветник ще получава 100 лева за участие в заседанията на Общинския съвет. За еднократно участие в заседанията на постоянни, временни и специализирани комисии ще се заплащат още по 80 лева. Към заплатите на старейшините ще се калкулират и по още 400 лв., които ще им се дават за подготовката за участие в заседанията. Зам.-председателите на Общинския съвет и председателите на постоянните и специализираните комисии ще получават като такива допълнително към месечното си възнаграждение 100 лева. При отсъствие от заседания предвидените възнаграждения не се дължат“. Това гласи текста на предложението, което внася председателят на Общински съвет – Плевен Дарин Ангелов.

Ясно е, че общинските съветници в Плевен участват в повече от една комисия. При това положение бърза сметка показва, че месечно заплатите на местните парламентаристи ще бъдат между 700 и 800 лева. 

 

Вижте още новини от Plevenutre.bg