Как можем да преодолеем ревността си?

На човек често му се случва това, от което най-много се страхува

Първото, което може да бъде направено, за да се избегне ревността, е отношенията да бъдат построени от самото начало така, че между партньорите да не възниква чувство на неувереност.


Ако сте открили обаче, че вече ревнувате, може да предприемете следните действия:
- Не се опитвайте да скриете чувствата си (това, разбира се, не означава да устройвате сцени), тъй като подтиснатото чувство расте с течение на времето и води до по-големи проблеми.
- Задайте си въпроса: “Неувереността в какво поражда моята ревност?” Целта е да разберете дали се съмнявате във външността си, във вашата привлекателност, във вашия партньор или в устойчивостта на вашите отношения.


След като определите корена на проблема, се опитайте да прецените доколко са основателни страховете ви.


По друг начин стоят нещата, когато си дадете сметка, че притесненията ви са неоснователни, но не можете да направите нищо, за да преодолеете това чувство. Тогава може да прибегнете до своего рода авто-тренинг: всеки път, когато изпитате чувство на неувереност, се концентрирайте върху тези моменти от живота ви, които свидетелстват, че сте силен и уверен в себе си човек, който се е справял с различни ситуации. В началото може да ви се струва сложно да го постигнете, но в течение на няколко седмици мозъкът ви ще започне самостоятелно да действа и ще се научите да блокирате чувството на неувереност с положителни емоции.
Добра тактика е и всяка сутрин, след като станете, да направите “физ-зарядка” на увереността си за няколко минути. Може да поговорите на себе си, гледайки се в огледалото или гледайки красивата гледка през прозореца (ако имате такава), че вие сте всъщност един силен и уверен в себе си човек, ревността ви е чужда и не се страхувате, че ще загубите партньора си.

 

Това “упражнение” всъщност може да се прави по всяко време и важното е да обърнете внимание на това, фразите ви да са построени без да съдържат частицата “не”!
В действителност, има ли смисъл да се страхувате, дори и да се случи така, че отношенията ви с партньора не се получат – това не е трагедия, а възможност, път към нови, по-интересни и емоционално богати отношения. Запомнете също, че на човек най-често му се случва това, от което най-много се страхува.


На какво следва да се обърне особено внимание, когато вие сте обект на ревност? Ако към човека, който изпитва ревност, но се опитва да я овладее и контролира, е необходимо да проявяваме съчувствие и да помагаме да се справи с емоциите си, то от човека, който с чувството си на ревност оправдава грубите си по отношение на вас постъпки, трябва, както се казва, да бягате без да се обръщате назад, тъй като такива отношения не могат да се овладеят и биха могли да ви нанесат големи емоционални травми.

 Източник: тя.бг