8-месечно бебе е най-малкият пациент с диабет в Бургас

Над 16 000 души са диабетнобоните в областта

8-месечно бебе е най- малкият пациент с диабет в Бургас, каза пред  „Фокус” Радка Жекова, председател на Сдружение „Диабетни грижи” – Бургас. По думите й, все повече и повече се наблюдава снижаване на възрастта. „Затова трябва да има дългосрочна програма, в която скрининга, превенцията, профилактиката трябва да са на преден план.

Съвременното лечение не отговаря на програмата за общите грижи”, каза Жекова. Над 16 000 души са диабетнобоните в област Бургас. Жекова добави, че няма проблеми с набавянето на инсулин. „Направиха размествания и според тях, една част от инсулина ще се изписва с протокол, а друга-без.

Даде се право на специалистите да определят кой пациент за какъв инсулин е. Това не е страшно, но се губи нишката губи със специалиста, защото когато дойде времето на всеки 6 месеца да се направи протокол, малко или много ендокринологът се среща с пациента иска или не. Сега на определено време се скъсва веригата на наблюдение и ще бъде проблем на сдружението да изчистим нещата. Изчакваме медицинските екипи от Турция, Русия, Сърбия, Италия да дойдат в Българи и да се срещнем с тях, за да ни кажат как е решен проблемът, за да можем да го отстояваме и в България. Не трябва да критикуваме само лекарите. Ние самите трябва да знаем каква е трудността, с която се сблъсква всеки един от нас. Има много тънкости, на които трябва да се обръща внимание”, каза още Жекова.