Полицията направи наръчник за родители

Животът

23-01-2014, 14:17

Автор:

DobrichUtre

Всичко от Автора

Главна дирекция „Национална полиция” изготви Наръчник за родители, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Наръчникът за правата и задълженията на родителите цели децата да получат адекватни грижи и да бъде предотвратен рискът да извършат престъпление или да станат жертва на такова.
Той е изготвен от експерти на секторите “Превенция”, ”Детска престъпност”и „Пътна полиция” в ГДНП, Института по психология, Научноизследователски институт по криминалистика и криминология и Академията на МВР.
Наръчникът за родители акцентира върху основните заплахи и рисковете за децата – училищен тормоз, сексуално и домашно насилие, педофилията и онлайн тормоза, рискът от употреба на психоактивни вещества и пътната безопасност.
Експертите напомнят, че ранната превенция се осъществява главно в процеса на общуването в семейството. За да помогнем на децата да се научат да избягват опасностите и да не стават жертви на престъпления е необходимо да се вглеждаме в техните проблеми, чувства и вълнения. Необходимо е да изслушваме и окуражаваме децата да споделят, защото те имат нужда от подкрепа, защита и сигурност, смятат авторите на Наръчника за родители.