Когато вълците са гладни ...

Нападенията – следствие от разбита структура на семейните групи

Увеличеният лов на вълци не само, че не прекратява нападенията на хищниците над домашни животни, но и води до увеличаването им. Това пише в свое писмо до медиите Сдружение за дива природа Балкани. Причината е, че ловът разбива семейната група на вълка.

Повечето нападения и щети върху домашни животни най-често са резултат от недостатъчния дивеч, с който се храни хищникът, в това число сърна, дива свиня, благороден елен, както и заек. Международни и национални изследвания доказват, че там, където естествената храна е достатъчна за вълка, видът се храни основно с диви животни. Вълците убиват и изяждат не повече от 14 % от прираста на видовете, с които се хранят. Имайки предвид мащабите на бракониерството в България, трябва да признаем, че не вълкът е виновен за намаляване на дивите копитни (дивеча) в някои райони на страната, смятат от Сдружението.

Вълците са изключително интелигентни създания, и в България няма документирани случаи за нападения над хора. В световен мащаб има изключително редки доказани случаи, но пък за сметка на това има и случаи на деца спасени и отгледани от вълци.

Според сдружението зачестяване на нападения върху домашни животни се наблюдават и при разбита структура на семейните групи на вълците. Това се случва, когато бъдат убити възрастните индивиди (родителите), които са най-опитни и организират глутницата за лов на диви животни. Често в такива случаи младите се разделят и се придвижват самостоятелно, като ловуват по-дребни или по-лесни за улавяне животни – домашните. С други думи интензивната ловна преса над вида не дава очакваните резултати – прекратяване на нападения над домашни животни, а тъкмо обратното – нападенията зачестяват. Това създава впечатлението, че вълците са много.