Напреженението в Института по розата отново ще ескалира

Кметът настоява за финансова проверка

Със свое писмо от 21 януари 2014 г. кметът на община Казанлък Галина Стоянова информира министъра на земеделието и храните проф. д.с.н. Димитър Греков за своята загриженост за бъдещето на Института по розата и етерично-маслените растения, където проблемите продължават да стоят нерешени, а напрежението не стихва, дори напротив - на път е отново да ескалира.

Писмото е с копие до председателя на Селскостопанска академия  доц. д-р Христо Бозуков. В писмото Стоянова настоява за финансова проверка на институцията, предвид прокрадващите се съмнения за злоупотреби.

Starazagorautre.bg публикува пълният текст на писмото без редакторска намеса:

"Проблемите в Института по розата и етеричномаслените култури в гр. Казанлък се натрупват един след друг. За съжаление, дори и след назначаването на проф. Лилия Кръстева за ВрИД директор на ИРЕМК напрежението не стихва, а е на път да ескалира отново. В предишно мое писмо информирах Председателя на Селскостопанската академия, че в качеството си на Кмет на Община Казанлък съм силно загрижена за неговото бъдеще, както и за работещите в него научни работници. Именно за това поставям следните проблеми, на които очаквам да получа отговор от Вас.

1. Защо в ИРЕМК от м.декември 2013 г. няма вода, след като с това е вързан технологичният процес при отглеждането на лавандуловите резници и другите растителни материали в оранжериите?

2. Ако финансовото състояние на ИРЕМК е затруднено, защо се пропускат възможностите за реализацията на лавандуловия разсад, който се отглежда от работниците на акорден принцип?

3. Какви са критериите и начинът за назначаване на служители на свободните работни позиции?

4. Сред работещите се прокрадват съмнения за неправомерно изразходване на средства. За опровергаването на тези съмнения е редно да се инициира финансова проверка, която да констатира наличието или липсата на злоупотреби".