Кой парцелира България и институциите като баница?

Политика

22-01-2014, 10:36

Автор:

Румяна Димитрова

Всичко от Автора

Още по Темата:

БСП забърка поредния дипломатически скандал

Петков: Това е абсурд! Такъв запис няма!

Петков: Целта е да се внушава усещане за страх

Георги Първанов: Хайде да разтревожим левицата!

Първанов: Предатели са тези, които подмениха вота на избирателите (Видео)

Георги Първанов: Вотът беше подменен!

БСП-Перник към Първанов: Другарю, върни пушката на стената

ДПС върши безобразия в Кърджали

Кой предостави властта на ДПС?

Нидал Алгафари: Станишев водеше Орешарски като мечка на панаир

Алгафари: БСП изхвърля канибалски различните

Червен депутат: Не е нормално всичко да е под контрола на ДПС

Кюстендилски кьорфишек - комплот от една слива

Каузата за левицата – загубена, Станишев в паника

Червена мечешка услуга

Борисов: Златанова няма повод да бъде поздравена!

Борисов: Управляващите поставят България в безпрецедентна изолация

Управлението „се храни“ от държавата

Пет години след скандалните изявления на лидера на ДПС за това, че той разпределя „порциите на властта“, мястото и ролята на партията му остават същите. ДПС и БСП се превърнаха в тази трансмисия, която води „нашите хора“ и „лоялните към партията“ до „порциите на властта“. Това пише в декларация, разпространена от ПГ ГЕРБ.


Пълният текст на Декларацията можете да видите тук:
От публикуван преди ден Протокол от заседание на областното ръководство на ДПС във Велико Търново от 6 ноември 2013 година става ясно как регионалната структура разпределя държавните позиции между своите кадри. Този текст показва какъв е механизмът за вземане на решения от сегашното управление и същността на кадровата му политика. Основната цел на управлението на БСП и ДПС е „да се храни“ от държавата като завземе всички позиции, на всички нива на държавното и регионалното управление. Без конкурс, без експертни качества, без правила.


Още в първите дни на своя мандат управляващите взривиха обществото със скандалното назначение на върха на ДАНС. Под натиска на гражданското възмущение то беше бързо оттеглено. Но никой не повярва, че с нелепите назначения е приключено. И с основание. Защото моделът на партийно-олигархично овладяване на властта продължи да се възпроизвежда дори и след скандала с Пеевски. ДПС и БСП се превърнаха в тази трансмисия, която води „нашите хора“ и „лоялните към партията“ до „порциите на властта“. По един и същ сценарий днешните управляващи искат да поставят на всички държавни нива свои верни кадри, независимо от техните експертни и професионални качества.
Този маниер е вреден за държавата. Не защото отричаме правото да се поставят хора, които са способни да водят определена политика. А защото такива назначения нямат нищо общо с представата за провеждането на политика.
Този маниер на кадруване е опасен, защото прави държавата и обществото ни заложници на ограничени партийни интереси. Тези интереси днес крепят нестабилното парламентарно статукво по-силно от всяка демократична логика и морал.
Кадровото нашествие на кадрите на ДПС в националните и регионални позиции не само подменя, но и променя съотношението в партийното представителство. Спечелилата едва 11,3% от народния вот партия на Ахмет Доган днес има кадрови позиции, които биха съответствали повече на първа, отколкото на трета по влияние политическа партия. А партията на втора позиция, държи мандата на управление сякаш го е спечелила с абсолютно мнозинство.


Българските политически нрави не са нещо, с което сме могли да се гордеем още от времето на Алеко Константинов. Но силният срам от тях и от това, което се случва в съвременния български политически живот стана постоянен. Аргументи за това могат да се открият ежедневно.
Ние алармираме за това, което разкриват протоколите от Велико Търново. То е скандално и заедно с това вече не ни учудва, защото доказва, че когато е на власт, ДПС действа по един маниер – цинично, самонадеяно и користно. Не само в Търново, но и в Кирково, в Кърджали, дори и в София. С този грандиозен скандал на ДПС в Търново рухна митът за калинките на ГЕРБ. От първия ден на това порочно управление на ДПС, БСП и Атака на мода са вече криминалинките и партийните термити.


ПГ на ГЕРБ ще провери дали и кои от уговорените от регионалната структура на ДПС във Велико Търново назначения са се осъществили. Това ще разкрие кадровата политика и управленският пазарлък между коалиционните партньори от БСП, ДПС и Атака в рамките на днешното управление. Срещу нейния механизъм българските граждани протестират всеки ден и искат оставката на правителството вече седем месеца.


За тази оставка и предсрочни избори категорично настояваме и ние от ПГ на ГЕРБ. Този скандал е невиждан. Той е по-грандиозен и от заветните фрази на на Ахмед Доган от село Кочан, че „той разпределя порциите в държавата“. Повече нямате право да парцелирате държавата и институциите като баница. Този протокол на ДПС е доказателство, че не Орешарски и правителството управляват България, а истинските диктатори на политиката са ДПС. Подайте си оставката незабавно!