Очила помагат за справяне с цветната слепота?

Инженери разработват „умни” очила, които могат да помогнат на хората с цветна слепота да разграничават цветовете

Стартиращата компания се нарича EnChroma и е получила първоначалното си финансиране от Националния здравен институт на САЩ.
Според интернет страницата We Are Colorbling (в превод “Ние имаме цветна слепота”) около 8 процента от мъжкото население на планетата има цветна слепота. За някои хора с такова зрение, шофирането е изключително трудно, тъй като не могат да различат светлините на светофарите.

Бившият главен редактор на технологичната секция на New York Times, който започна работа в Yahoo Дейвид Пог има цветна слепота и е изпробвал очилата. Той няма проблеми със шофирането, но не вижда тъмно зелено и тъмно червено. „В градини, пълни със зелени листа и растения изведнъж се появиха различни оттенъци на зеленото. Където и да погледнех, изскачаха различни червени неща”, съобщава агенция Фокус.

„Имах странното чувство, че виждам червени и зелени полета в периферията на зрението си.”
Според говорител на EnChroma хората, които носят очилата й имат подобрение до 30 процента на способността си да идентифицират цветове и 70 процента подобрение в разграничаването на цветове.

Очилата са създадени за носене на открито при силна светлина, а не в затворени помещения. Не са подходящи за работа, четене или гледане на видео на компютърни екрани.