Няма да бъде въведено извънредно положение в Украйна

Властите в Украйна няма да въведат извънредно положение, заради безредиците в Киев

Това обяви председателят на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна (РНБОУ) Андрей Клюев.


По-рано бе съобщено, че Върховната Рада на Украйна може да гласува в четвъртък въвеждането на извънредно положение в страната. Извънредно заседание на Върховната Рада е планирано за четвъртък, на което ще бъде взето решение за обявяване на извънредно положение в Украйна. Първата крачка към него беше направена вчера - президентът направи обръщение към народа, а сега правителството трябва да подаде във Върховната Рада съответното решение и тя да го утвърди.


В същото време Виталий Кличко се оттегли от преговорите между опозицията и управляващите в Киев. Председателят на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна Андрей Клюев обяви, че лидерът на партия „Удар” Виталий Кличко напуска преговорите с властите за разрешаване на кризата в страната.


„Конструктивен разговор нямаше, Кличко заяви, че излиза от преговорния процес”, каза Клюев на брифинг. Той призова Кличко да се върне на консултациите.


Както стана ясно след това, Кличко е останал недоволен, че на срещата не е присъствал и президента Виктор Янукович.


Преди началото на срещата от партия „Удар” обявиха, че лидерът им отива да разговаря с президента.


От пресслужбата на политика съобщават, че Кличко е тръгнал към Янукович в опит да „спре насилието и противопоставянето, продължаващи в Киев и цялата страна”. Говорителката Оксана Зиновева каза, че Кличко отива в администрацията на президента, защото „днес има един единствен човек, от който зависи всичко, който може да спре насилието”.


Пресслужбата на украинската опозиционна партия „Баткивщина” съобщи, че през последното денонощие към медицинската служба на протестите в Киев и мобилните медицински бригади са се обърнали 1400 пострадали, от които 80% са ранени с гумени куршуми.


В района на площад „Независимост” и улиците „Крещатик” и „Грушевский” работят шест медицински пункта и десет мобилни бригади, които функционират непосредствено до барикадите.


Координаторът на медицинската служба на киевските протести съобщи, че практически всички пострадали отказват да се лекуват в държавните здравни учреждения, тъй като служители в органите на реда задържат хора от приемните отделения в болниците.


В центъра на Киев силите на специалните части „Беркут” се подсилват със спецчастите „Ягуар”. В директно излъчване украинската Еспресо.TV предаде, че сред силите на реда са забелязани и служители на спецчастите „Ягуар”.