Част от крака на убития бургаски бизнесмен Стоян Стоянов липсвал

Тази подробност разкри в Бургаския окръжен съд днес бившият антимафиот, а сега началник в регионалната служба на ДАНС Златомир Канев

Подбедрицата на единия крак, заедно с обувката, са липсвали, когато разследващи полицаи изкопали трупа на бургаския бизнесмен Стоян Стоянов, съсобственик на фирма "Гранити".

Това разкри в Бургаския окръжен съд днес бившият антимафиот, а сега началник в регионалната служба на ДАНС Златомир Канев, информира 24 часа.

Той бе разпитван повече от 2 часа в качеството си на свидетел по делото за убийството на Стоян Стоянов.

Пред съдебния състав с председател Захарин Захариев, прокурора Ангел Георгиев и адвокатите на страните, Канев подробно разказа как е протекло разследването от изчезването на бизнесмена на 6 март 2008 г. до приключването му и влизането в съдебна фаза.

Бившият антимафиот разкри, че през лятото на 2008 г. - няколко месеца след изчезването на Стоян Стоянов, разследващите са стигнали до двама затворници, които признали, че са били наети да отвлекат шефа на "Гранити" и да го ликвидират, но после се отказали, понеже се уплашили. Те казали и кой ги е наел - Димититър Костадинов Димитров от Варна. Той е бил арестуван за 24 часа през януари 2009 г.

Тогава антимафиотът Канев беседвал с него и получил ценна информация за извършеното престъпление.

Оказало се, че след като двамата пандизчии се отказали от мократа поръчка, Димитър Димитров потърсил старите си познайници - криминално проявените Стоян Колев и Нено Стоянов, които сега са подсъдими по делото за убийството на бизнесмена Стоянов.
Те дори се похвалили на Димитър, че свършили работата, докато той е бил в чужбина на 6 март 2008 г.

Пак при разговорите с Димитър Димитров и отказалите се килри /защитени свидетели по делото/, станало ясно, че при заравянаето на трупа в гориста месност край Обзор, убийците на Стоян Стоянов не успели да заровят добре трупа, тъй като жертвата била много висока. 
Част от единия му крак останала да стърчи навън и се наложило да я маскират с храсти. Когато през октомври 2009 г. разследващите отишли на мястото, водени от другия подсъдим по делото Стоян Петров, и започнали да разравят, установили, че подбедрицата на единия крак и обувката наистина липсват.

Най-вероятно плътта е била изядена от диви животни, предположи бившият антимафиот Канев.

По време на заседанието днес стана ясно още, че въпросният Димитър Димитров, приел организирането на мократа поръчка, се укрива и не може да бъде открит за разпит. Най-вероятно той ще бъде обявен за общодържавно издирване.

Друг важен свидетел бе разпитан днес. Бившият мъж на приятелката на убития Стоянов - Тодор Стамов - Малкотърновския заяви, че не помни нищо от случилото се през 2008 г, тъй като от тогава били минали "сто години". Малкотърновския бе сред първите заподозрени за изчезването на шефа на Гранити, тъй като го бил изнудвал за пари.

Самият Стамов отрича да е имал конфликт с жертвата и дори твърди, че бил доволен, че бизнесменът задоволява нуждите на бившата му половинка и двете им деца.
източник: 24 часа