Как да разберем, че връзката ни е приключила?

Когато връзката ни е в криза, можем да преживеем много крайности– повече скандали, сълзи, нещастни моменти

От време на време може и да се сдобряваме, но неизбежно цикилът започва отново в някакъв момент. Кога наистина идва моментът, в който се налага да се сбогуваме?


Само едната страна полага усилия
Според експертите, първият белег на разпадащата се връзка, е, когато един от двамата партньори просто спира да влага повече усилия. Това може да се случи по всевъзможни начини – да твърди, че е зает по-често или да е по-малко заинтересован в комуникацията, или да е спрял да търси разрешение на проблема. В един момент можем да забележим липсата на подкрепа от страна на партньора и фрустрация по отношение на малките неща. Ако нито една от страните не е заинтересована от това да продължи да се опитва да подобри нещата, значи краят е близо. Не можем да контролираме начина, по който някой друг се чувства. Това, което можем да контролираме, са нашите мисли и нашите реакции.

Промяната е единствената константа
Промяната е част от живота, но за една двойка може да е трудно да премине през нея. Когато единият партньор «еволюира», а другият остава непроменен, може би трябва да приемем, че връзката е приключила или скоро ще приключи. Проявите на този тип разминавания могат да са всякакви – може единия да стане привърженик на здравословния начин на живота, а другия да не иска да става от дивана; да има разминаване между желанието за градене на кариера и прекарването на повече време в забавления заедно. Нито един от двама ни не е прав и не греши, когато нещата се променят, но, ако не се намираме на една и съща страница, може би е време на преминем към нова глава в животите си.
Експертите твърдят, че връзките никога не приключват напълно, те просто се превръщат в нещо друго. Важно е да разберем, че промяната не е нещо негативно. Двамата с партньора се развиваме постоянно, но, когато сме се вкопчили в течението на живота си твърде силно, усещаме най-осезаемо болката от промяната. Еволюцията е част от човешкия живот и опит. Нека се научим да я приемаме.

Нямаме еднаква представа за бъдещето
Връзките се основават на правенето на компромиси, но, когато имаме много различни гледни точки за нещата, които са наистина важни – например за това дали да сключим брак, да имаме деца, да се преместим да живеем в по-голям град или да пътуваме по света – може би е време да се разделим окончателно. Винаги ще се налага да правим известни жертви, за да сме сигурни, че и двамата с партньора сме щастливи, но, ако не сме на едно мнение по отношение на най-важните неща в живота ни, може би е време да продължим нататък.

Не можем да преглътнем миналото
Когато у двойката се таи гняв или негодувания относно нещо в миналото и проблемът често възпрепятства нормалните взаимоотношения между партньорите, може би краят на връзката наближава. Напълно нормално е да сме гневни за известно време, но, ако всеки спор води до същия неразрешен проблем от миналото и не можем да се примирим, е по-добре и за двамата да сложим точката.

Източник: тя.бг