Отличиха победителите в ученически конкурс в Ловеч

Мария Габриел: Вие сте гордост за България

Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Мария Габриел награди победителите в ученическия конкурс, който тя организира за втора поредна година в област Ловеч. В Художествената галерия в Ловеч се събраха ученици, учители и родители за церемонията по обявяване на резултатите и награждаване на победителите в конкурса. Тази година в трите конкурсни категории се включиха общо 162 участници.
Преди награждаването Мария Габриел поздрави учениците за активността и отбеляза, че „спрямо миналата година, вие израствате пред очите ни като горди европейски граждани, а със знанията, които имате, вие сте гордост и за България”. По думите на Мария Габриел в рисунките на най-малките участници Европа е „символ на светлина, Европа е символ на солидарност, Европа е символ на знания, на приятели, на протегната ръка”. Тя насърчи по-големите участници, като специално отбеляза, че презентациите са вълнуващи, а Европейският парламент – единствената пряко избрана институция не е непозната за младите хора.
„В Европейския съюз нищо не се е случило, а всичко е случващо се. Не е завършен процес членството на България в Европейския съюз, не е завършен процес начинът, по който младите хора се реализират в Европа, всичко това се случва всеки ден, то зависи от нашата активност, от нашето отстояване на собствените ни ценности, история и забележителности, но това става в много позитивен, толерантен, солидарен към другите глас. Духът на обединението, които носи Европа, днес витае над всички нас в тази зала”, каза още в обръщението си към деца, родители и учители Мария Габриел.
В категорията за есе „България за Европа и Европа за България” евродепутатът отличи с пътуване до Брюксел трима участници: Николай Иванов Станчев, Ирина Валентинова Христова и Георги Митков Митев от Природо-математическата гимназия в Ловеч. Поощрителна награда - цифров фотоапарат, спечелиха Даниел Тихомиров Трифонов от Ресурсен център – Ловеч и Деница Валентинова от ГЧЕ „Екзарх Йосиф І”.
В категорията за мултимедийна презентация „Европейският парламент: гласът на гражданите за Европа”, евродепутатът изненада участниците с четирима, вместо обявените в регламента на конкурса трима носители на голямата награда. На визита в Европейския парламент в Брюксел ще отидат Стефания Каменова Калева и Ива Петкова от СОУ „Св. Климент Охридски” - Троян, Иван Цветославов Колев и Весела Веселинова Василева от ГЧЕ „Екзарх Йосиф І“- Ловеч. Поощрителни награди бяха присъдени на Минко Петков от СОУ „Васил Левски“- Троян и Боряна Иванова Василева от СОУ „Бачо Киро” - Летница.
В категорията на най-малките участници, които рисуваха на тема „Европа през моите очи”, Мария Габриел също поднесе изненада. Вместо петима, тя отличи десет участници с MP3 плейъри. Това са Надя Валентинова Иванова, Десислава Валентинова Симеонова, Симона Илиянова Иванова и Десислава Цветанова Димитрова от детски арт-клуб „Гея” към ОДК-Ловеч, Ния Иванова Иванова от ОУ „Васил Левски”- Априлци, Теодора Христова Димитрова от СОУ „Алеко Константинов”- Луковит, Слави Савов Попов от Начално училище „Хаджи Генчо” – гр.Тетевен, Яница Мартинова Господинова от СОУ „Васил Левски” – Троян, Камелия Андрианова Делянова от ОУ „Неофит Рилски”- село Дерманци и Ивет Цветомирова Севденски от СОУ „Бачо Киро” – гр. Летница.