Сирийски бежанци наемат празни къщи в Свиленградско

"Повечето от тях са шофьори, единият е учител. Хората са скромни и работливи", споделят местни

Сирийски бежанци от центъра в Пъстрогор, Свиленградско, наемат къщи в обезлюдените свиленградски села. Засега най-много чужденци има в село Мустрак. Местните хора са готови и да продават къщите си, ако има кой да ги купи, съобщава БНТ. В къща в село Мустрак от няколко седмици живеят 8 сирийци. Имотът е собственост на местен тютюнопроизводител. Наскоро с него се свързал преводач от Свиленград и му предложил да приеме сирийци, които чакат да получат статут.

"Повечето от тях са шофьори, единият е учител. Хора работливи, скромни хора. Но им е интересно. Опитват виното, ракията, всяко нещо за тях е нещо ново", разказва Живко Желев, наемодател на бежанците.

За двата етажа 8-те наематели плащат 300 лева. Парите им превеждат близки. Всички те са избягали от войната и повечето са сами. Роднините им все още са в Турция. Новозаселилите се в Мустрак сирийци не са сигурни, че ще останат тук, защото не знаят дали ще си намерят работа. Хората в свиленградските села приемат новите си съседи, някои дори са готови да им продадат къщите си. Цената на имотите е между 7 и 10 000 лева.

Заради проблемите с изкупуването на тютюна тази година, хазяинът на сирийците обмисля да спре да се занимава със земеделие и да превърне имотите си в къщи за селски туризъм, които да дава под наем.