Василий Българоубиец ослепил самуиловата армия от любовна ярост?

Според проф. Божидар Димитров причината е любовно отмъщение

Възможно ли е? Нов прочит предлага нов вариант на историята за ослепяването на воините на Самуил. Според проф. Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей, любовно отмъщение и спазване на военния закон са в основата на този акт.

В учебниците по история пише, че през 1014 г., византийският император Василий Втори Българоубиец побеждава армията на българския цар Самуил и ослепява пленените 15 000 войници, като на всеки 100 оставя по един едноок, за да води останалите.

Според Димитров император Василий Втори бил с обратна сексуална ориентация, а неговият най-възлюбен любовник е бил Никифор – предводител на византийската армия, който пада убит от българска ръка. Тази загуба дълбоко наранила Василий Втори.

Освен тази лична история, предполага се, че войските и на двете страни били много по-малобройни, около 2-3 000 човека. Според проф. Димитров обаче пленниците не са били 15 000, а не повече от 1500. Според тогавашните военни закони, продиктувани от църквата, обаче пленниците е трябвало да се освобождават. Неспазването му означавало да се скарат с църквата, а това можело да им докара много неприятности.

Василий намерил хитро и подходящо решение за отмъщение. Той формално спазил закона, като освободил пленниците, но преди това ги ослепил. Така отмъстил и за загубата на любовника си Никифор.