Трябва да се промени начинът на правене на политика, призова Калфин

Калфин заяви, че БСП участва в управление, което не води до повече съгласие и прозрачност, а до конфронтация

България се нуждае от нова политика, заяви Ивайло Калфин.

Според него проблемът не е само в политиците, а в самия начин на правене на политиката. Той допълни, че няма смисъл от нови избори, ако продължи да се провежда досегашната политика в страната.

Калфин заяви, че БСП участва в управление, което не води до повече съгласие и прозрачност, а до конфронтация, разделяне и липса на ясни механизми, по които се вземат решенията. Той бе категоричен, че много хора са отвратени от политиката.

Според него партиите в България са с доста объркани идеологии, а левицата и десницата у нас много трудно се различават. За Калфин БСП защитава много повече социални приоритети, отколкото ГЕРБ. „Съвременната лява политика говори за солидарност, за съпричастност към управлението. Всичко това не се случва, за съжаление“, каза още той. Евродепутатът е на мнение, че липсва прозрачност и принципност в управлението на левицата.

Според политика поведението на БСП в момента се дължи на ръководството на партията. „Няма ясни правила на отношението между БСП и ДПС, няма яснота за начина, по който беше съставено правителството, виждаме едно странно отношение към „Атака“, коментира Калфин. Според него ръководството на партията е трябвало да подаде оставка още след загубата на изборите.

Ивайло Калфин бе категоричен, че АБВ не е създадена, за да разделя БСП, а истеричните реакции от страна на левицата през последните седмици показват само голям уплах.