Катастрофа! Делфини отново масово се самоубиват

Десетки години учените се опитват да разгадаят причината за излизането на делфини и китове на сушата

За втори път през последната седмица се наблюдава екологична катастрофа в Нова Зеландия - над сто делфина излязоха на северния бряг на Южния новозеландски остров.

Този път на пясъчния плаж 53 морски бозайници последваха в последния път свои сродници, които се озоваха в капана на плитчините на 150 км от туристическия център Нелсън миналата седмица. Местните жители се опитват да спасят проявяващите признаци на живот 5-метрови делфини, засега напразно.

Говорителят на местния център за защита на природата Джон Мейсън посочи, че хвърлилите се на брега делфини се движели в открито море в голямо стадо след водача си, преди да извършат колективното самоубийство.

Десетки години учените се опитват да разгадаят причината за излизането на делфини и китове на сушата. Предполага се, че пясъчните плитчини край бреговете на Австралия и Нова Зеландия се намират на пътя на древен геомагнитен маршрут за миграция на китообразните.

Наблюдава се също така, че 90 процента от случаите на масово излизане на сушата на огромните морски животни съвпадат с периоди на понижаване на слънчевата активност.