Калфин: Не съм предател!

„Някои хора сменят идеите си, за да запазят партията си, аз сменям партията, за да запазя идеите си.“

Не съм предател, заяви в ефира на bTV Ивайло Калфин, член на инициативната група на Национална гражданска инициатива АБВ.

Причината за изказването му са упреците срещу него от страна на БСП и подадената от него оставка като ръководител на Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент.

За Калфин човек би могъл да бъде наречен предател, ако извлича лична изгода от избраната промяна. Той бе категоричен, че няма лична изгода за него. "Пътят, който избрах не е най-лесният. Никой не може да ме укори, че съм предал по някакъв начин своите избиратели", допълни политикът.

„Някои хора сменят идеите си, за да запазят партията си, аз сменям партията, за да запазя идеите си.“, каза евродепутатът.

Все пак Калфин каза, че продължава да е съпричастен към БСП. Той обаче определи водената от левицата политика като "крайно непрозрачна, с размита отговорност и умишлено поддържане на неясни структури" и  изрази недоволството си от ръководството, не от членовете.

Той допълни, че не оспорва качествата на членовете на правителството, а начинът, по който то беше издигнато. "Другаде чули ли сте в Европа да има експертно правителство? Това какво значи – че никой да не носи отговорност за него?", попита Калфин.

„Нямам претенции към ръководството на БСП“, каза още той.

Ивайло Калфин коментира, че предсрочни избори са били нужни веднага след 12 май. На този етап обаче предсрочен парламентарен вот не бива да има, защото това ще е само във вреда за държавата.

„Червената партия сама си търси врагове и в момента ги намира в лицето на АБВ“, каза още политикът.

Относно АБВ той коментира, че целта на формацията не е партия-противник на БСП, а алтернатива на хората. Според него в поведението на БСП се наблюдава истеричност. Той определи като неверни твърденията, че  АБВ разцепва БСП или преговаря с ГЕРБ.

„Не се притеснявам от другарски съд“, категоричен бе Калфин.

В заключение той определи Сергей Станишев като добър лидер, но коментира, че председателят на БСП не е успял да състви добър отбор, където играчите да работят заедно. Евродепутатът е на мнение, че в червената партия има много интелигентни хора, които могат да застанат на лидерската позиция. Той обаче не даде конкретни имена кого точно визира.