При плащане на данъци до 10 февруари - 5% отстъпка

5% отстъпка ще получат хората, които платят задълженията си към държавата до 10 февруари, съобщи bTV.
Всички, които подадат декларацията си по електронен път, ползват отстъпката до края на кампанията. За целта в момента е необходим електронен подпис.
Най-евтиният вариант за физическо лице е 36 лв. за една година. Половин милион декларации очакват данъчните до края на кампанията.
Около 100 000 души на граждански договор могат да останат неприятно изненадани. За разлика от миналата година, те ще имат да доплащат около 1/4 от годишния си данък. Причината - той не е бил удържан авансово, за да могат да се възползват, както всички останали, от 5-процентаната отстъпка до 10 февруари.
Целта на данъчните е от догодина посещенията при тях да се сведат до минимум, като се даде възможност за подаване на декларация чрез персонален код, вместо електронен подпис. Така около половин милион българи ще спестят по около 30 лева на година.
Издадените вече над 150 000 кода засега обаче могат да се ползват само за справка. С подаване на данъчната декларация младите семейства с ипотека за първо жилище могат да ползват облекчение, като трябва да предоставят документ за платените лихви през годината.