Днес е Антоновден

Православната църква почита на 17 януари паметта на Преподобния Антоний Велики, празникът е наричан от народа Антоновден

В народния календар Антоновден се празнува за предпазване от болести.

В народните представи живеят двама братя близнаци, ковачите Андон и Атанас, които първи изобретяват ковашките клещи. Затова Антоновден и Атанасовден /на 18 януари/ са един след друг и се честват като празници на ковачи, железари, ножари, налбанти.

Антоний е роден през 251 година в богато християнско семейство в Среден Египет, но се отказва от светския начин на живот. Раздава богатството си на бедните и се оттегля в изсечена в скалите гробница. Една вечер той бил нападнат от диви животни, които щели да го изядат жив, когато от един процеп в тавана проникнала светлина и животните се разбягали. Това бил Бог, който спасил отшелника от сигурна смърт. Антоний попитал Господ защо не му помогнал по-рано, преди да му бъдат нанесени хиляди тежки рани, а Бог му отговорил, че е изпитвал мъжеството му и то е издържало, след което го излекувал напълно от раните.
Тази случка напълно променила живота на Антоний. Той се преместил да живее в изоставена постройка, чийто вход зазидал и така се изолирал напълно от света. Въпреки това, Антоний продължил да помага на болните и излекувал стотици хора.
Когато бил на 104 години Антоний влиза в открит спор с привържениците на арианското учение и ги побеждава. Успехът му е наречен „Тържество на християнството“. Умира на следващата година, след което мощите му са пренесени във Виена. 

След смъртта си, Антоний е обявен от Православната църква за светец. 

Според българската народна традиция Антоновден се празнува за предпазване от болести. На този ден жените не предат, не плетат, не варят боб и леща, за да не разсърдят чумата, шарката и "синята пъпка". Специално омесени за празника содени питки, намазани със сметана, се раздават на близки и съседи за здраве, а една се оставя на тавана "за белята, за лелята", както е била наричана чумата. Затова Антоновден е известен още и като Лелинден.

Празник имат всички с имена Антон, Антония, Андон, Донка, Доньо, Дончо, Тони, Тонко, Тончо, Тотка и др.

ЧЕСТИТ ИМЕН ДЕН на всички празнуващи!