Бургаските общини в риск да останат без лекари до лятото

Мисия Бургас

16-01-2014, 15:48

Снимка:

БГНЕС, архив

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

В Айтоския балкан и Странджа останаха без лекари

Половината лекари в България са съсредоточени в 6 града

Джипита без специалност няма да могат да практикуват, малките селища изпаднаха в ужас

След като в края на май изтича удълженият краен срок за придобиване на специалност "обща медицина" за личните лекари, има риск в Бургаско много общини да се окажат без медици, които и без това са кът.

По Наредба 15 на Министерството на здравеопазването, след като веднъж вече е дадена отсрочка на лекарите за да придобият специалността, от законова гледна точка, повече отлагане не може да има. З

а "обща медицина" се учи 3 години, извън областта и за сметка на лекарите, които обаче в някой райони са твърде заети с повече от 1500 пациенти за да могат да зарязват практиките си. Други приемат обученията за обидни, след като 13 години са практикували успешно своята професия в почти ежедневен контакт с пациенти.

В случай, че до юни т.г. джипито не е придобило специлонстта трябва да бъде зачислено към друга лекарска практика, където съответно да прехвърли своите пациенти. Това положение поставя личните лекари, голяма част, от които изнесоха на гърба си здравната реформа, в категория некомпетентни, а също може да ги постави и в друга още по-опасна – безработни.

Ако се спази срокът, в началото на лятото цялата община Созопол ще остане с едни лекар, а Приморско с нито един. Според кмета д-р Димитър Германов е парадоксално при острия дефицит на медицински кадри да не да не бъде предприето някъкво нормативно облекчение за да не остават общините без лекари като същевременно не се заобикалят законите.

"В случая МЗ трябва да изходи от хуманния прицип, да анализира ситуацията и да реши въпрооса, така че да не бъдат и лекари, и пациенти ощетени", коментира той.

Зад това мнение застава и заместник-кметът по здравеопазване д-р Лорис Мануелян. "Този проблем го влачим от началото на здравната реформа. Постоянно се поставяха срокове, които във времето се удължаваха", каза той. Според него при явната липса на лекари, които да работят в здравната помощ, едва ли някой ще си "отреже главата" толкова крайно като наложи санкция или пък да се забрани да практикуват медиците без ценз.

"Ще се стигне до там още веднъж да се удължи срока. Всяко друго действие, само по себе си би било неразумно. Защото по начало джипи мрежата не е достатъчно силна в периферията и селищата. Там се наемат като помощници фелдшъри за задълженията на джипитата. Ако влезе в сила наредбата това означава 1/4 от лекарите да излязат на улицата, а техните места няма кой да ги запълни”, коментира д-р Мануелян.