Домашното образование да бъде регламентирано!

В домашни условия в България се обучават над 400 ученици

Родители избират домашното образование, защото искат да прекарват повече време с децата си и да им дадат по-добра подготовка.
Те са категорични, че не харесват постоянните и хаотични промени в българското училище, не одобряват липсата на дисциплина и насилието в него, не харесват учебниците и подготовката на учителите.
Точният им брой трудно може да се определи, но над 100 семейства са попълнили анкетата към сайта на Асоциацията за домашно образование в България, а повечето от тези семейства имат по три - четири и повече деца.
Това каза в пресклуба на БТА председателят на асоциацията Петър Порумбачанов, а неговият син - Георги Порумбачанов, който присъства на пресконференцията, е 18-годишен ‘домашен’ ученик и никога не е посещавал училище.
От асоциацията съобщиха, че домашните ученици у нас се обучават по чужди дистанционни образователни програми, като към тях имало и списък с университети от цял свят, които приемали тези ученици, за да продължат висшето си образование.
Тези дистанционни програми за основното образование годишно стрували между 500 и 600 долара, а от девети до 12-и клас - 800 долара.
Родителите на домашни ученици изразиха съжаление, че българските университети не приемат техните деца, тъй като те нямат дипломи за средно образование.
Това, че домашното образование не е регламентирано у нас, не означава, че е извън закона, заяви Порумбачанов. По повод на критиките, че домашните ученици не са достатъчно социализирани, от асоциацията заявиха, че всички те посещават извънучебни форми, които се организират извън дома им, и така контактуват с други педагози и деца.
По думите му родителите, попълнили анкетите в сайта на асоциацията, заявяват, че са избрали домашното образование, защото искат да прекарват повече време с децата си и да им дадат по-добра подготовка, не харесват постоянните и хаотични промени в българското училище, не одобряват липсата на дисциплина и насилието в него, не харесват учебниците и подготовката на учителите.
В 99% от семействата, избрали домашното образование за децата си, и двамата родители са с висше образование, каза председателят на асоциацията.
От организацията заявиха, че нито едно от семействата, обучаващи децата си у дома, не е предявило претенции към държавата за финансирането на образованието на техните деца. Петър Порумбачанов призова у нас да се направи програма за домашно образование и изрази увереност, че ще има кой да я купи.
Казусът с домашното образование у нас влезе във фокуса на общественото внимание заради историята на Божидар Маринов от Смолян.

Държавата го дисквалифицира и му забранява да участва в Националната олимпиада по информатика.

Преди няколко дни стана ясно, че Министерството на образованието е изпратило доклад до Агенцията за закрила на детето по случая с Божидар.