Разпределението на фонда от 500 млн. лв.: Правила с несъвършенства

Новините

16-01-2014, 07:27

Снимка:

Надежда Чипева

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Министерствата може да получат повече средства от предварително обявените

Държавният фонд за развитие на региони от 500 млн. лв., който съществува за пръв път в бюджета, вече има приети правила, но те не дават отговори на всички въпроси и не гарантират ефективност и прозрачност при разпределението. На правителственото заседание в сряда беше прието постановлението за условията, реда и критериите за избор на проекти и програми за новия фонд, след като те отлежаха по-малко от седмица на сайта на финансовото министерство. Първата критика към правилата е, че програмите на министерствата ще бъдат отсявани еднолично от Петър Чобанов, че няма ясно разписани финансови прагове и срокове. Освен това за месец порцията за министерствата нарасна от 80-100 млн. лв. на 150 млн. лв. И двете суми не са фиксирани в документа, а са от публични изявления на министъра.

Бързо, бързо

В документа няма срокове, но управляващите явно бързат. До края на месеца най-вероятно ще има приети инвестиционни програми на министерствата, а общинските проекти би трябвало да започнат да се изпълняват преди средата на годината, заяви финансовият министър Петър Чобанов. "Всичко зависи от областните управители. Очаквам те да се справят бързо", каза още той. Областните управители, които се назначават от управляващите БСП и ДПС, ще имат координационна функция в процеса на номиниране и набиране на общинските проекти. Те обаче няма да бъдат сито за това кои предложения ще достигнат до органа, който ще ги оценява - междуведоствен съвет. Той ще се състои от финансовия министър и още шестима негови колеги, както и председателя на сдружението на общините.

Програмите на ведомствата ще се селектират от финансовия министър и ще се одобряват от Министерския съвет. По думите на Чобанов няма да има конфликт на интереси, защото воденото от него ведомство няма да кандидатства със свой проект.

Остават и таваните за най-голямата сума, която може да получи даден проект или програма от инвестиционната схема. Въпреки че не е изрично записано в постановлението, принципа към който ще се придържа кабинетът, ще бъде проектите да не получават повече от 15 млн. лв. за една година. Таванът за програмите на министерствата пък ще е 30 млн. лв. Проектите, които продължават повече от една година, трябва да бъдат разделени на фази. Всяка фаза ще се изпълнява в рамките на една година. В същото време само Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) кандидатства с програма за ремонт на пътища за 240 млн. лв., a проектите на министерствата на регионалното развитие, на транспорта, на околната среда и на правосъдието, заедно с този на АПИ, пък общо надхвърлят 410 млн. лв., пише Mediapool. Притесненията на кметовете пък са, че финансовите лимити не са разписани официално никъде в документа.

В постановлението няма разписани правила за публичност. Така обществото няма да разбере коя община и министерство с какво е кандидатствала, а ще получава информация само за финално одобрените проекти, т.е. постфактум. "За прозрачното разходване на средствата, предоставени за финансиране на одобрените проекти, е предвидено наблюдение на тяхното изпълнение и представяне на периодични доклади, както и изготвянето на годишен отчет за напредъка," съобщават от пресцентъра на правителството.

Документът е претърпял само една редакция - добавен е един нов критерий за избиране на общински проекти - генериране на заетост. Така те стават общо 11, като проектите ще трябва да са в съответствие с програмата и политиката на правителството и да има връзка между заложените цели, планираните дейности и очакваните резултати. Ще се оценява също доколко реалистично е заложеното финансиране и дали общината има капацитет да изпълни съответния проект. Сред критериите са приносът на проекта за икономическото развитие, намаляването на различията, подобряването на жизнената среда, социалното въздействие и качественото подобрение на дадена дейност или услуга.

Още разходи за министерствата

Правителството одобри днес и постановлението за изпълнението на държавния бюджет за тази година. С него се разпределят средства от централния бюджет за няколко ведомства и за община Кърджали. Общо над 70 млн. лв. са одобрени, като част от тях бяха обещани още по време на дебатите при приемането на финансовия план на държавата, но тогава не бяха включени в разчетите. За другата част от средствата обаче не става ясно защо не са били гласувани още с бюджета за 2014 г. Чобанов обясни, че те имат целеви характер и се дават с постановление, за да се подчертае техният целеви характер. Той уточни още, че вероятно ще се отпуснат още средства за фонда за асистирана репродукция и фонда за лечение на деца. С това постановление Министерството на здравеопазването получава 7 млн. лв. допълнително за тях. Финансовият министър не отговори еднозначно какъв е общият размер на централния бюджет, а каза, че в края на годината ще се види колко е бил. В него влизат 500 млн. лв. за публичния инвестиционен фонд, 20 млн. лв. за иновации, 20 млн. лв. за военна подготовка и бойна готовност, 70 млн. лв. за бедствия и аварии, 150 млн. лв. от ВЕИ таксата, обясни Чобанов.

За 100-те млн. лв., които са предвидени в бюджет 2014 за образование, министърът на финансите каза, че се очаква предложение на министерството на образованието, за да могат да бъдат разпределени средствата.