Зеленият чай блокира дейността на специални клетки?

Зеленият чай може да намали ефекта от лекарство за понижаване на кръвното налягане, сочат резултатите от изследване, цитирани от Би Би Си.
Японски учени установили, че зеленият чай блокира дейността на специални клетки транспортери, които помагат на организма да абсорбира бета блокери.
Експерти заявиха, че хората трябва да са бдителни заради това въздействие на зеления чай.
В листовките, придружаващи лекарството надолол, се казва, че някои лекове на растителна основа могат да взаимодействат с него.
Зеленият чай обаче не е в този списък.
Лекари отдавна предупредиха, че някои плодови сокове, като сока от грейпфрут, могат да взаимодействат с лекарства, включително с бета блокери.
Сега учени констатираха, че ефектът от надолол е намален у 10-има доброволци, които склонили да пият зелен чай заедно с лекарството.
Последвалите тестове в лабораторна среда разкрили, че зеленият чай блокира дейността на лекарствен транспортер в червата, който помага за движението на надолол в клетките.
Учените са на мнение, че две чаши зелен чай са достатъчни, за да предизвикат този ефект у хората. Резултатите от изследването са публикувани в Clinical Pharmacology & Therapeutics.