И пловдивски превозвачи в националния протест

Мисия Пловдив

15-01-2014, 12:20

Снимка:

Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията

Автор:

Валерия Попова

Всичко от Автора

От 1 февруари започва национален протест заради нерешени проблеми в сектора

В понеделник Галя Топалова - председател на Националното сдружение на автобусните превозвачи в България, обяви, че от 1 февруари автобусните превозвачи започват национален протест заради нерешените проблеми в сектора. Пловдивските фирми не остават по-назад, те също ще вземат активно участие в акцията.

Веселин Дошков – управител на един от водещите превозвачи в Пловдив и страната "Хеброс бус" ООД, потвърди пред Plovdivutre.bg, че фирмата със сигурност ще се включи в националния протест следващия месец.

Основните искания на превозвачите са свързани с нерегламентираните превози и липсата на контрол в сектора, включително и по международни линии. Превозвачите се оплакват, че на всяка автогара в България има коли, които возят незаконно.

Преди дни, на среща с Иван Тотев – кмет на Пловдив, местните транспортни фирми постигнаха съгласие в новите условия на конкурса за превозвачи да бъдат заложени изисквания за климатици и рампи за хора с увреждания, за екосертификати минимум Евро 3 или 4, както и за това по-новите рейсове да са с предимство при оценяването.

По повод друго искане да бъдат премахнати маршрутките, кметът заяви, че е възможно част от тези, които дублират автобусните линии, да бъдат редуцирани. Въпреки това към момента не се предвижда спиране на този вид транспорт.

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов се срещна вчера с представители на браншовите организации в областта на автомобилните превози. Участниците в срещата са обсъдили различните проблеми пред сектора, свързани с нерегламентираните превози на пътници, оптимизирането на републиканската транспортна схема, възможностите за еврофинансиране, компенсации на превозвачите и други.

Папазов заяви, че ИА „Автомобилна администрация“ не е спирала да осъществява контрол над нелегалните превози и в следствие на това за 2012 г. са спрени от движение за шест месеца 94 леки автомобила и 6 автобуса, а за 2013 г. 112 леки автомобила и 2 автобуса. Въпреки тези действия, това не е достатъчно за цялостното справяне с проблема.

Министърът на транспорта каза още, че с цел повишаване ефективността на контрола и решаването на този проблем е проведена среща със заместник-министри на вътрешните работи и на финансите, на която са обсъдени варианти за осъществяване на по-добри съвместни действия между институциите. Папазов пое ангажимент, в най-кратки срокове, да инициира съвместна среща между заинтересованите министерства и бранша, на която да бъдат обсъдени конкретни мерки за справянето със сивия сектор. На предстоящите разговори ще бъдат обсъдени и други въпроси, свързани с автомобилните превози.