Пералня работи без вода, дрехите сухи и готови за обличане

Всъщност идеята не е нова, но реализирането и в домашни условия изглежда все по-осъществимо

Двама млади аржентинци са създали перална машина, работеща без вода. Студентите от Националния университет на Кордова Николас Арайя и Николас Вуксановик са представили модела като дипломна работа, съобщи ИТАР-ТАСС.

През 2012 година бе патентован модел, който използва силата на изпаряващия се сух лед от въгледвуокис (въглероден диоксид - СО2).

За разлика от други "сухи" системи, които все пак използват малко вода, машината наречена "Нимбус" работи абсолютно на "сухо". Освен газ се използва и екологично чисто средство за пране, предмет на патент. Машината използва по-малко електрическа енергия и след това прането не се суши, нито се глади.

През 2012 година се появи информацията за революционна концепция на дизайнера Ели Ахови. Наречената Orbit система обещаваше да остави в миналото водата и сапуна за почистване и се отдава на силата на сухия лед. Тя е тиха и пере дрехите буквално за броени минути. Машината е замислена да използва и труднопостижимата при обикновени условия свръхпроводимост при изпаряването на газа, който обстрелва и "изважда" от дрехите мазните петна и другите замърсявания.

"Атаката" със сух лед е добре позната техника за почистване, която се използва предимно за индустриални приложения. След като нежеланите частици се премахнат, прането се филтрира в тръба, оставяйки само чистите дрехи. Въглеродният двуокис в газообразна форма се засмуква и се преобразува обратно в твърда форма.

За разлика от тази все още изглеждаща футуристично технология, вероятно аржентинските студенти са конструирали нещо по-елементарно и съответно по-постижимо.