Какво ново в данъчните декларации?

Новините

15-01-2014, 11:40

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Една от новостите засяга доходите от авторски и изпълнителски хонорари

В данъчните декларации за доходите на физическите лица през 2013 г., има няколко новости, свързани с промените в данъчното законодателство през миналата година, обяснява Капитал дейли.

Една от тях засяга доходите от авторски и изпълнителски хонорари, наем за отдадени имоти и други извън работната заплата за последните три месеца от годината. Заради ппромяна в норматичната уредба данъкът за четвъртото тримесечие на 2013 г. не е удържан авансово, а ще се плаща от хората, които са ги получили.  Затова в новия образец на данъчна декларация в съответното приложение към нея се изисква авансово удържаният данък да бъде разбит по тримесечия. Затова има нов образец и за служебните бележки, които платецът на дохода издава за облагаемия доход и за удържаните данъци и осигуровки.

От НАП обясниха пред печатното издание, че издадените през 2013 г. служебни бележки по стар образец ще важат при подаването на годишните данъчни декларации от гражданите. Тези, които се издават през 2014 г. (дори и да са за доход, получен през миналата година), трябва да бъдат по новия образец - с разбивка по тримесечия. Той беше публикуван на страницата на приходната агенция на 21 декември и обнародван с първия брой на Държавен вестник от 3 януари.

Подаването на данъчни декларации със стария образец на служебни бележки обаче може да създаде затруднение на физическите лица, защото там авансово удържаният данък не е разбит по тримесечия. Всеки ще трябва да изчисли  сам кои са доходите, получени през последните три месеца на годината и да внесе за тях данъка.

Хората, които се осигуряват сами, могат да посочат, че плащат осигурителни вноски за държавното обществено осигуряване, независимо от това, че имат по-стари задължения например за данъци. С тази промяна на практика се прави изключение от единната данъчна сметка. За целта самоосигуряващите се задължително трябва да подадат писмено заявление в офиса на НАП по постоянен адрес, преди парите да бъдат наредени по сметките на приходното ведомство. 

Подалите декларации и внесли данъка преди 10 февруари получават 5% отстъпка.

Вчера НАП съобщи, че данъчната декларация с баркод вече е качена на интернет страницата й. Удобство за платците е, че при нея софтуерът изчислява данъка автоматично, избягват се грешките, а обработката на формулярите става по-бързо. 

Срокът за подаване на годишните данъчни декларации за облагане на доходите изтича на 30 април, като в същия срок трябва да бъде платен и дължимият данък за довнасяне.