Декларация с баркод сама смята данъците

Парите

15-01-2014, 10:23

Снимка:

facebook

Автор:

DobrichUtre

Всичко от Автора

Декларация за облагане на годишните доходи с баркод вече е качена на сайта на Националната агенция за приходите, съобщават от НАП.

Електронният формуляр трябва да се изтегли на компютър и да се попълни "офлайн". След като декларацията се попълни, върху нея се генерира баркод с цялата информация, който може да се разчете от системите на НАП за секунди.

Подаването на декларация с баркод гарантира на гражданите, че няма да допуснат технически грешки, тъй като дължимият данък се изчислява автоматично след попълване на приложенията за различните видове доход. Изпращането на декларация с баркод предполага и по-бързо възстановяване на надвнесен данък. Това е така, защото не се налага ръчно попълване на данните от тези декларации, а информацията директно се прехвърля от формуляра в системата на НАП със сканиране на баркода. Затова от НАП съветват хората, които имат данък за възстановяване, да подадат декларация за доходите с баркод.

Подаването на декларацията става с изпращане по пощата или на място в някои пощи, където директно ще бъде издаден входящ номер. Декларацията може да се подаде и лично в офис на НАП. Срокът за подаване на годишните данъчни декларации за облагане на доходите изтича на 30 април, като в същия срок трябва да бъде платен и дължимият данък за довнасяне. Всички данъци и осигуровки (без тези за допълнително задължително пенсионно осигуряване) се плащат по една банкова сметка. При превод на пари към бюджета се попълват само два кода за вид плащане - 11 11 11 (за плащания за данъци и осигуровки) и 58 11 11 (за плащания за ДЗПО). Не е необходимо попълването на основание за плащане, тъй като погасяването на задълженията към хазната става според датата на възникването им.