Менда Стоянова: Пловдив е забравен, правителството оцеля на инат

ГЕРБ решава за нов вот на недоверие утре

"Правителството оцеля на инат!". Това каза депутатът от ГЕРБ Менда Стоянова. Според нея и колегите й Атанас Ташков и Стефан Дедев Пловдив е забравен и от една година не са предприети никакви мерки за подобряване на града.

„Всеки ден гледам сайта на агенция "Пътна инфраструктура" и в секцията "Новини", връщайки 20-30 страници, единствено за Пловдив няма информация и предстоящи нови проекти", каза  депутатът Атанас Ташков. Той се съмнява в проектната готовност на Пътното за новия програмен период на ЕС през 2014 -2020 година.

Пътят Асеновград – Чепеларе, на който станаха няколко тежки катастрофи през последните месеци, е трябвало да бъде изцяло ремонтиран до лятото, разкри Ташков.

Припомняме, че миналия месец в този участък загинаха четиримата пловдивски студенти, връщайки се от Пампорово след празника.

Освен това през юли 2013 година е замразен проектът по пътя Пловдив – Стряма. Той също е трябвало да бъде приключен и пуснат в експлоатация преди няколко месеца. Чисто новият мост, който построиха там, е неизползваем, защото пътят не е довършен. Шофьорите все още минават по обходни маршрути, каза Ташков.

"Дългът от 1 млрд. лева за 2013 година е изтеглен, а сумите са изхарчени още през декември. С 4,4 млрд. ще се увеличи дългът през новата 2014-та, както е записано в бюджета.", заяви  Менда Стоянова по повод бюджета на страната. Ето и кратък коментар на депутат от ГЕРБ за това какво се случи и какво НЕ се случи за миналата година:

"НЕ се изплатиха задълженията към бизнеса по отношение на т.нар. задържано ДДС. НЕ се изпълниха приходите от акцизи. НЕ се извършиха плащанията към здравните заведения. Парите за ноември и декември - около 80 млн. лева, ще бъдат покрити от новия бюджет през януари, въпреки събраните над предвиденото пари.", каза Стоянова.

Тя допълни, че ще има намаление за данък общ доход, но само за минималната работна заплата. Да, но през 2014-та хората ще си плащат целия данък, а ще си получат парите едва през април 2015-та , когато може и някой друг да ги плаща.

"Ако се приеме данък "Богатство" то той ще се плаща от всеки, който получава над 2700 лева. Това ще доведе до увеличаване на сивия сектор.", каза тя. Стоянова се пошегува, че май само депутатите ще плащат 15-те процента данък.

От ГЕРБ са категорични, че трябва да има предсрочни избори. А утре, на първото общо събрание на партията за тази година, ще бъде решено дали ще внесат нов вот на недоверие към правителството.