Първанов – алтернатива на разочарованите от Станишев

Нидал Алгафари: Станишев губеше от Борисов големи национални избори - като маче у дирек го биеха

Формацията "Алтернатива за българско Възраждане" (АБВ) на бившия държавен глава Георги Първанов "най-вероятно" ще обяви своя алтернативна на БСП листа за предстоящите през пролетта избори за Европейския парламент.
Това потвърди пред бТВ членът на социалистите и пиар - специалист Нидал Алгафари. Той подчерта, че най-вероятният водач на евролистата на АБВ ще бъде евродепутатът от БСП и бивш външен министър Ивайло Калфин.
Оставете да има нещо интересно и по-нататък. Не говорете за разцепване, такива депутати могат да подкрепят лявото, но не и ръководството на БСП, допълни той. Като се върнем малко по-назад и поразсъждаваме ще видим например, че Първанов няма неспечелени избори.

Той всички големи, национални избори печелеше един след друг, докато Сергей Станишев големи национални избори, включително в големи градове, ги губеше от Бойко Борисов. Като маче у дирек го биеха, подчера Алгафари.
На въпрос дали членовете на АБВ не се опитват да направят алтернативна лява партия, по подобие на гръцката ПАСОК, той отговори: Може да се стигне до в краен случай до такова нещо, което не е лошо.
Социологът Кънчо Стойчев изтъкна, че БСП влиза в етап на лидерска битка. По думите му, основният проблем, който трябва да бъде решен, идва от факта, че Георги Първанов инициира процеси на разцепление в партията, но продължава да членува в нея.
Когато Първанов тръгне да цепи БСП, той няма място в партията. Тънката игра ще бъде дали Първанов ще бъде оставен като вътрешнопартийна опозиция, или ще бъде изхвърлен от партията. Решението е въпрос на такт, на вътрешни убеждения и много други фактори, коментира Стойчев.
Нидал Алгафари се обоснова, че не става въпрос за отцепване, а за алтернатива за всички леви избиратели в периферията на БСП, които не искат да гласуват за Сергей Станишев.
Това става не в рамките на БСП, а в рамките на лявото, уточни той.
Гражданският проект на Георги Първанов тръгна с фалстарт през ноември 2010 г. и след фиаското й бе замразена под претекст, че бившият държавен глава не иска да бъде заподозрян, че се стреми към разцепление в БСП.