Парламентът започва работа по новия Изборен кодекс

Временната парламентарна комисия, която трябва да обсъди и приеме нов Изборен кодекс, ще заседава за първи път днес

Комисията беше създадена в средата на декември и ще работи до обнародването на нов изборен закон. Очаква се днес комисията да създаде свой обществен съвет. Кандидатури се приемаха до петък.

Комисията, която се ръководи от заместник-председателя на парламента Мая Манолова (БСП), беше създадена по предложение на БСП и ДПС, след като друга временна комисия, ръководена също от Манолова, за три месеца изработи чернова на изборен закон. Той трябваше да послужи за основа на законопроекти, които различните парламентарни групи да внесат.

До момента обаче е внесен само един проект - на БСП, с който коалиционните им партньори от ДПС имат несъгласия. Двете управляващи партии не се разбраха по някои основни въпроси - трябва ли да има активна регистрация, какъв да е прагът за преференциалните листи, при който да се разместват кандидатите и съответно дали този вид мажоритарност ще бъде работеща, изискването за уседналост за местни и европейски избори.

При внасянето на проекта на БСП Мая Манолова изрази надежда, че новият изборен закон ще бъде приет до края на февруари. Това обаче е невъзможно, тъй като след зимната ваканция парламентът започва работа едва тази седмица. В края на декември председателят на парламента Михаил Миков (БСП) заяви, че кодексът трябва да бъде приет до края на март. По думите му графикът на работа на Народното събрание ще бъде напрегнат, но парламентът трябва да се справи, защото организацията на европейските избори през май догодина е важна.