Кристиано Роналдо фаворит за „Златната топка"

Светът тръпне в очакване да разбере "Кой ще спечели Златната топка за 2013-та година"?

Кристиано Роналдо ще стане първият португалец в историята, който става носител на Златната топка за втори път в кариерата си. Той е абсолютен фаворит за отличието, въпреки че не спечели отличие с Реал Мадрид тазигодина. Церемонията е днес от 19:30 часа в Цюрих. За Кристиано това ще бъде втори такъв приз в кариерата. През 2008-а също спечели „Златната топка", когато бе част от Манчестър Юнайтед. В същата година червените спечелиха Шампионската лига.

Роналдо вкара 66 гола в 56 мача през 2013-а година за Реал Мадрид и националния отбор на Португалия. Повратен за него момент се оказа баражът на Португалия срещу Швеция, в който той отбеляза 4 гола в двата мача и на практика сам класира страната си за световното първенство. Това бе моментът, който превърна Кристиано във фаворит за „Златната топка" и накара организаторите от фИфА да удължат срока за гласуване. На реванша в Стокхолм португалците изоставаха с 1:2. Тогава Роналдо донесе победата с 3:2.

Освен това през годината Кристиано направи 15 асистенции, Меси също има толкова, а Рибери е с 18. През декември в Мадейра бе отворен музей за постиженията му. Роналдо обеща да направи място за „Златната топка", която се очаква днес да спечели.

Франк Рибери бе в основата на успехите на Байерн (баварците спечелиха пет купи през сезона) и има индивидуални показатели, по които многократно превъзхожда опонентите си - създадени голови положения, пробиви, дрибъл, асистенции и пасове. Отстъпва обаче сериозно по голове и удари към вратата. „Пожелавам успех на Рибери, но той няма лоби като Меси и Кристиано Роналдо", песимист бе Карл-Хайнц Румениге. Карло Анчелоти се закани: „Ако Кристиано не спечели, ще протестирам".

Въпреки че се появиха спекулации, че Лео Меси ще бойкотира церемонията, аржентинецът ще присъства в Цюрих. Компания ще му правят още четирима играчи на Барселона. Това са Неймар, Дани Алвес, Иниеста и Шави Ернандес. Неймар е кандидат в класацията за най-красив гол през годината. Става въпрос за едно от попаденията, което вкара на Купата на конфедерациите с националната фланелка. Дани Алвес, Шави Ернандес и Иниеста имат шансове да попаднат в идеалния отбор на FiFPro.

Тази сутрин Барса ще проведе тренировка, след което играчите ще отпътуват за Цюрих. Водещ на церемонията ще бъде холандската легенда Рууд Гулит.

Още спортни новини четете в Sportonline.bg.