Да си гей не пречи да си добър футболист

Световно известен немски национал си призна: Аз съм гей!

Бивш играч от националния тим на Германия участвал и в световното по футбол се превърна в най-голямото име в този толкова мъжки спорт през миналата седмица. Това той постигна като излезе и заяви „Аз съм гей”. Томас Хитцелшпергер обясни, че иска да се събор стигмата на хомосексуалността в спорта.
Томас Хитцелшпергер, бивш полузащитник, който е играл във Висшата лига на Англия и в Германия , направи скандалното изявление в сряда в един германски вестник,  четири месеца след оттеглянето си от играта .
"Изразявам моята сексуалност , защото искам да се насърчава обсъждането на хомосексуалността сред професионалните спортисти ", казва пред  Ди Цайт  Хитцелшпергер.
Според  31 -годишният немски национал сега е точното време да  внимание на темата, която смята, че " просто беше игнорирана. "
" Всъщност, през последните няколко години ми просветна, че искам да живея с мъж" казва Томас Хитцелшпергер , първият германски играч, който обяви , че е гей.
Томас  представи Германия на Световното първенство през 2006 г., а също така е играл за клубове в Англия , Италия и Германия , завършвайки кариерата си в Евертън.
" Хомосексуалността не е сериозен проблем в Англия , Германия или Италия , но не и в съблекалнята, в никакъв случай ", каза футболната звезда, който е направил 52 мача за националния отбор на Германия за периода 2004-11 .
Той изрази недоволство относно  противоречието между  футбола като спорт, където има " борба , страст и воля за победа и те са неразривно свързани " и стереотипа , че " гейовете са лигльовци . "
"Никога не съм се срамувал от себе си", каза признава още състезателят, добавяйки, че поведението на някои от съотборниците му понякога е трудно да се изтърпи .
" Помислете за това . Седят 20 млади мъже на маса и пият . Изтърпяваш ги докато шегите им за хомосексуалистите не станат от смешни в боклук и изключително обидни ", каза той.
Героят на тази история е футболист от най-високо ниво, действащ или пенсиониран , той излезе и си призна, че е гей.
Миналия февруари , американският играч Роби Роджърс заяви, че е гей , преди да обяви оттеглянето си . Той се завърна в игра след предимно положителната реакция на декларацията си .

Същото направи наскоро и любимецът на британците - състезателят по скокове във вода Том Дейли, обяви в началото на декември, че е гей. Той е бронзов медалист от Олимпиадата в Лондон. Няколко атлети в едни от най-мъжките спортове също признаха влечението към собствения си пол. Баскетболистът Джейсън Колинс  стана първият състезател в американските професионални спортове, който обявява, че е хомосексуалист. Пуерториканецът Орландо Крус стана пък първият боксьор, който открито заяви, че предпочита мъже..

Говорителят на германското правителство Щефен Зайберт приветства признанието на немският футболист от името на канцлера Ангела Меркел.
" Ние живеем в страна, в която никой не трябва да се страхува да признае своята сексуалност заради страх от нетърпимост. И аз мисля, че като държава , като общество , сме постигнали огромен напредък в тази област ", заяви Зайберт . " Съдим за футболистите по  това дали те се държат добре и с достойнство на терена и извън него , и вярвам, че и двете са верни за г-н Хитцелшпергер . "
Бившият Германският външен министър Гидо Вестервеле , който е гей и бившият германски президент на футболна федерация Тео Цванцигер похвалиха Хитцелшпергер за неговата " смелост " в излизането на „открито”.
Хитцелшпергер започва да играе за младежките отбори на Байерн Мюнхен преди да премине към английски клуб Астън Вила през 2001 година. По-късно той е играл за Щутгарт , италианският клуб Лацио , Волфсбург и след това Евертън .