Модерната диета измислена още през... Средновековието

Пловдив Лайф

12-01-2014, 15:17

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Знаехте ли, че...

Оказва се, че диетите на днешните знаменитости са измислени още през Средновековието. И то от монаси и отшелници.

Професор по история от университета в Ланкастър е направил дълго проучване по темата.

Има пряка връзка между диетите "5:2" и "Додо", и хранителния режим, спазван от монасите векове назад. Днес известните се подлагат на всякакви лишения, за да бъдат по-слаби, докато преди време същите тези методи монасите са използвали, за да прочистят ума си, обясни професор Андрю Хотишки.

Идеята на диетата "5:2" е да се храним нормално в продължение на пет дни от седмицата, а в останалите два да постим. Същата диета са спазвали и отшелниците, за да освободят тялото си от отровите в организма. Проучванията показват, че двудневното постене предпазва мозъка от различни заболявания, сред които е и болестта Алцхаймер. Диетата "Додо"следва почти същия принцип.

Професори от университета Ланкастър подробно изследваха хранителния режим на монасите през средновековието. Оказва се, че начинът по който те са приготвяли храната си векове назад, присъства в готварските книги, чиито автори са днешните знаменитости.

Хранителните навици днес и тези от средновековието са напълно еднакви. Още преди векове хората са прочиствали ума и телата си, спазвайки специални диети. Сигурен съм, че не сте предполагали кои са авторите на тези диети и кога са ги измислили, разказва професор Хотишки./ rozali.com