Великобритания се впуска в борба за качествено уиски

Властите са готови да предприемат строги мерки срещу продажбата на ментета

Британското правителство е решено да защити шотландското уиски като една от най-известните експортни стоки на страната.

Властите са готови да предприемат строги мерки срещу продажбата на ментета, като създадат регистър на признатите дестилатори и фирми, производители на скоч. В него ще фигурират компаниите, свързани с всеки етап от производството – от ферментацията до бутилирането.

Така шотландското уиски ще се приближи до другите спиртни напитки и хранителни продукти със защитени географски указания и места на произход, като шампанското от областта Шампан или сиренето Рокфор. Би Би Си уточнява, че новата програма на защита се нарича Схема за проверка на спиртните напитки. Производителите им ще са задължени да участват в програмата, ако искат да търгуват в рамките на Европейския съюз.

Общоевропейското законодателство гарантира на шотландското уиски и на други подобни продукти рамкова защита; проблемът е в отсъствието на средства за реализирането й на територията на Великобритания. Сертификатите за автентичност и лицензите ще се издават от Британската служба за налозите и митническите сборове. За да се смята за истинско, уискито трябва да отлежи поне три години на територията на Шотландия, и то само в дъбови бъчви.

Производството на уиски в Шотландия носи постъпления от близо 4 милиарда британски лири (6,6 млрд. долара) годишно на шотландската икономика и осигурява работа за повече от 10 000 души. През 2012 г. шотландското уиски е заемало десето място по обем на продажбите сред произвежданите във Великобритания стоки, наравно с видовете бира и изпреварвайки авточастите. Делът му в експорта на хранителни стоки и напити от страната надвишава 25%.