Външно пак спи, никакви предупреждения за българите в Банкок

Цял Тайланд е притихнал в очакване на „Затварянето на Банкок” в понеделник

За разлика от европейските държави, които предупреждават на своите министерски сайтове гражданите си за обстановката в Банкок, нашето външно министерство не споменава и думичка.

Колегите на министър  Вигенин в Германия са пуснали предупреждение към сънародниците си пътуващи към Банкок в критичните дни още преди седмица. В него се дават полезни съвети и инструкции за създалата се ситуация в столицата на кралството и препоръки за поведението на немските граждани.

Същото са направили и повечето външни министри от страните членки на Европейския съюз.

Сайта на Външно министерство на Република България е поле за упражненията на ПР-ите на министър Вигенин но не и място където можете да получите адекватна информация за ситуацията в тази критична точка от света.

А, ситуацията е следната:

Банкок 12 януари 2014 – Привърженици  на опозицията обявиха намеренията си да блокират ключови места в столицата на Кралство Тайланд, с което целят „Затваряне на Банкок”. То ще продължи докато министър председателя Инглук Шинаватра не се откаже от управлението на страната. Самата Шинаватра насрочи предсрочни избори през февруари, но това не удовлетворява опозиционерите, тъй като те настоят за отказ от управлението. Предполага се, че на новите избори отново ще спечели правителството на Шинаватра, поради силната подкрепа в бедните селски райони на кралството.

Блокадата е насрочена за утре 13-ти януари, но напрежението ескалира от няколко дни. Протестиращите, ще блокират основни пътни артерии и кръстовища, правителствени сгради както и домовете на министрите от правителството. Целта е да се затвори центъра на мегаполиса и да се парализира пътната мрежа.

В отговор на подготовките за блокадата, правителството е мобилизирало 20 000 полицаи и военни с помощта, на които се надяват да опазят реда и нормалното ежедневие в града.

Много от жителите на Банкок вече напуснаха столицата, други се подготвят да го направят. Като цяло обстановката е нормална, но се забелязва много по-слабо движение по претъпканите иначе улици. На много места вече са разположени контролни постове на полицията.

Немското външно министерство препоръчва на гражданите на Германия, да избягват пътувания на 13-ти януари към Банкок, ако се намират в града да си подсигурят пари в брой и да избягват централната част на столицата.

Вече над  50 полета за Банкок са отменени поради отпадане на резервациите, не се знае дали ще бъдат изпълнявани и полети за напускане на Банкок на датата на блокадата на града.

Министър председателя на страната Инглук Шинаватра по-рано заяви, че властите ще окажат необходимата подкрепа на чуждестранните туристи. Ще бъде открита „гореща линия”, на която те ще могат да научават как могат да достигнат до летището, заобикаляйки блокадите на протестиращите. Освен това на летището Суварнабуми действа специален информационен център, където пътниците могат да получат оперативна операция за ситуацията в Банкок.