Мизерията на общинските жилища в София

От общината не са предвидили нито стотинка в бюджета за ремонти на жилищата през тази година

Жилищния копмплекс “Ботунец 2″ в покрайнините на София, в който през социализма живееха работещи у нас виетнамци се превръща в гето, информира БНТ след като жители подали сигнал до медията, недоволни от мизерията в квартала.

Те се оплакаха, че макар блоковете им да са общинска собственост, кметството не ги ремонтира. От столичната община заявиха, че причината за положението е лошото възпитание на настоящи и бивши наематели, тъй като са правени безбройни ремонти.

“Ботунец 2″ се води като резервен жилищен фонд на Столичната община. По закон в него трябва да се настаняват хора, които са останали без дом след аварии и природни катаклизми. Напрактика обаче повечето от наемателите в блоковете са безработни, бездомни и оставени на произвола на съдбата от цялата страна. За това плащат и символични наеми.

Стефчо е бездомен. Преди дни от район Подуене, където живял го изпратили да си избере стая в четристаен апартамент в Ботунец. След като го видял на място се разписал, че е съгласен да живее в него, но след това размислил.

“Нито има човек къде да се изкъпе, нито може да свърши “полезната” работа заради хигиенните условия”, каза Стефчо Алексиев.

Кметът на район Кремиковци Ивайло Панев заяви, че за мизерията в и около блоковете жителите на района не трябва да обвиняват институциите, тъй като причината не е в тях. Той заяви, че столичната община им съчувства като в противоречие със закона им предоставя покрив, но е безсилна пред реалността:

“След като излезе там настанен там наемател, той си тръгва с тоалетната чиния, не знам за какво би му послужила, тръгват си с вратите и прозорците. Ние подменяме, всъщност възстановяваме след всеки наемател, поставяме мивки, тоалетни, батерии, прозорци и някокло месеца след това ситуацията е същата”, каза Ивайло Панев – кмет на район Кремиковци.

Затова от общината не са предвидили нито стотинка в бюджета за ремонти през тази година, защото това се случва от десетилетия, обясни Панев. Според него проблемът се корени и в грешната философия за жилищно настяняване. Предложението му е хората с подобни съдби да бъдат настанявани в общежития с персонал.