Всеки втори конгресмен в САЩ е милионер

Повече от половината американските конгресмени са милионери към 2012 година

Това стана ясно от официалните доклади, които всички сенатори и представители в Камарата трябва да публикуват задължително веднъж годишно. Данните са анализирани от Center for Responsive Politics (CRP), непартийна неправителствена организация, която изследва влиянието на парите върху политиката на САЩ.

Така се оказва, че само в китайския Народен Конгрес има още по-богати представители.

Анализа сочи, че 268 от сегашните 534 членове на Конгреса на САЩ имат активи за над 1 млн. долара. Данните се отнасят за 2012 г., за която народните представители трябваше да представят данни до 31-и май 2013 г. Една година по-рано 257 депутати са били милионери, или около 48 на сто. По закон американските политици не трябва да уточняват точната стойност на богатството си, а да обозначават активите си само чрез няколко етапа. Така CRP изчислява средната стойност на минималните и максималните активи, които депутатите могат да притежават в съответствие с техните подадени финансови отчети.

Също така и средното богатство нараства: през 2012 г. според CRP повече от половината от американските законодатели са имали най-малко 1,008,767 долара, а другата половина е имала по-малко средства. През предишната година средната стойност възлизаше на 966 000 щатски долара - увеличение с 4,4%. Средното богатство на всички американски домакинства според Федералната статистическа служба на Съединените щати през 2012 г. обаче възлиза на 51 371 долара, а през 2011 г. – на 51 324 долара - увеличение от само 0,09%. Следователно тенденцията продължава - типичният народен представител на САЩ е много по-богат от средния избирател на САЩ в продължение на години. И богатството му също расте много по-бързо от това на редовия американски гражданин.

Сред богаташите са 100 сенатори, които са членове на втората камара на парламента на САЩ. Повече от половината от тях са имали през 2012 г. активи за най-малко 2,8 милиона щатски долара - увеличение с 10,8% в сравнение с предходната година. Особено републиканците в Сената са сред по-богатите: тяхното средно богатство през 2012 г. възлиза на 2,9 млн. долара, докато при демократите тази стойност възлиза на 1,7 милиона долара. В Конгреса обаче е обратното - демократите разполагат средно с по 929 000 долара, докато републиканците са „по-бедни“ - по 884 000 долара.

Изключение обаче представлява Дарел Иса – републиканецът в Камарата на представителите е имал през 2012 г. състояние от 464 милиона долара и по този начин, както и през предходните години, е най-богатият американски служител на избираема позиция.

Една голяма част от парите си Иса е спечелил като собственик на една от най-големите компании за автоаларми в САЩ - Viper. Най-бедният депутат също е републиканец – Дейвид Валадао, който подобно на Иса представлява Калифорния в Камарата на представителите. Той обаче е затрупан от дългове – в размер на около 12 млн. щатски долара, преди всичко заради заеми за ферма.

Тъй като американските депутати са длъжни и да уточняват с какви акции, облигации и ценни книжа търгуват, може да се разкрие и какви инвестиции са особено популярни сред парламентаристите. Народните представители предпочитат преди всичко акции на сините чипове. Най-популярни са акциите на General Electric, като акционери там са 74 американски депутати. Microsoft, Procter & Gamble, JP Morgan, IBM, Cisco и AT&T - общо седем от десетте най-популярни акции в индекса Dow Jones, също са сред обичаните от американските парламентаристи.

Към тези акции следва да се добавят и Wells Fargo, Apple и die Bank of America. Особено интересен обект за инвестиции обаче са и недвижимите имоти – през 2012 г. вложенията на американските сенатори и конгресмени в такива активи възлизат на между 442 млн. и 1,4 млрд. долара. Като цяло през 2012 г. американските парламентаристи са имали общо нетно състояние от 3,9 млрд. долара.