60 полицая са посегнали на живота си за последните 6 години

Причините - липса на перспектива за кариерно развитие, ниско заплащане, неразбрано началство

60 служители на МВР са сложили край на живота си от 2007 г. до края на 2012 г., сочи черната статистика на вътрешното министерство. Най-много полицаи - 14, са се самоубили през 2009 г. През 2008 и 2012 г. фаталното решение са взели по 11 униформени. Сред тях има и един курсант от Академията на МВР.

През миналата година станаха известни пет случая на самоубили се служители на реда. През март м.г. граничар от Лом се простреля в главата на гроба на баща си, който починал неотдавна. Два месеца по-рано друг граничар се застреля на катера, на който работел.

През февруари пък разследващ полицай от Кърджали бе намерен мъртъв в автомобила си. 36-годишен пътен полицай от Велики Преслав сложи край на живота си през май м.г., като се простреля със служебния пистолет "Макаров" в сърцето.

Черен бе и септември за МВР. Тогава 42-годишен полицай от автопатрул на Пето РУП във Варна сложи край на живота си по време на работа. Той се простреля в слепоочието със служебното си оръжие.

Според експерти полицаите попадат в рисковите групи на хората, които могат да посегнат на живота си. Най-честите причини служителите на реда да вземат фаталното решение са лични драми или финансови затруднения. Изследвания на психолози сочат, че полицейската професия е една от най-стресовите сред 140 други.

"На пръв поглед самоубийства на полицаите са свързани с личния им живот - изневяра, развод, злоупотреба с алкохол, проблеми с парите. Но зад тях почти винаги се крият професионални трудности - липса на перспектива за кариерно развитие, ниско заплащане, неразбрано началство. И някои болезнено винят себе си за проблемите си", категорични са психолози.