Ариел Шарон - Животът в снимки

След осем години в кома, бившият премиер на Израел Ариел Шарон почина днес на 85-годишна възраст в клиниката „Тел а-Шомер".


1. Ариел Шарон открива заседание на кабинета в офиса си в Ерусалим през 2003г.
От войник - до политик, 11-тият министър-председаел на Израел направи успешна, но спорна по мнението на много политици, кариера.
Шарон участва във войните през 60-те и 70-те години, а през 2001г. е избран за премиер. 

На 4 януари 2006 г., няколко месеца след микроинсулт, Ариел Шарон е приет в болницата „Хадаса" с масиран мозъчен кръвоизлив и оттогава остана в кома.



2. Младият Шарон (вторият от дясно на ляво) на 14-годишна възраст.
Ариел Шарон е роден на 26 февруари 1928 г. в Кфар Малал, бивша палестинска територия, в семейството на белоруски емигранти - Шмуел и Двойра Шейнерман. Роден е под името Ариел Шайнерман и е известен също така с прозвището Арик. На 10-годишна възраст Ариел се присъединява към ционисткото движение „Хассадех". От 14-годишен участва в младежки патрули, охраняващи населението на родното му селище от араби.

 

3. Ариел Шарон с картечен пистолет Sten.

Шарон постъпва в израелската армия в момента на създаването й. През 1948 г., по време на Войната за независимост, е взводен командир, след това - командир на рота и ръководител на разузнаваческата група на бригадата Голани. През 1951 г., след завършване на офицерски курсове, става офицер от разузнаването.

През 1953 г. Шарон създава легендарния 101-ти спецотряд като някои от операциите на отряда ръководи лично.


4. Младият Шарон (вторият от ляво на дясно) в състава на парашутно-десантни войски.

Ариел Шарон ръководи успешно операции по време на Суецката война през 1956 г., в Шестдневната война през 1967 г. и войната Йом Кипур през 1973 г. Преминава обучение във военната академия Camberley във Великобритания. Връщайки се оттам, записва право в университета в Тел Авив.


5. Генерал Ариел Шарон - ръководител на Южното командване на израелската армия, 1 декември 1969г.


6. Израелският министър на отбраната Моше Даян (в ляво) и генерал-майор Ариел Шарон на западния бряг на Суецкия канал, на 18 октомври 1956г. Главата на Шарон е превързана след леко нараняване, получено по-рано по време на войната.


7. Ариел Шарон и семейството му - синът му Гилад (вторият от ляво), съпругата му Лили и синът Омри (четвъртият от ляво). 

В средата на 1970-те години, Шарън се опитва няколко пъти  да се завърне в политиката. 

През 1973 г. Ариел Шарон е избран в Кнесета от листата на блока „Ликуд", но се отказва, за да продължи военната си кариера: през 1974-1977 г. е съветник на премиера Ицхак Рабин по въпросите на отбраната, след което отново е избран за депутат в Кнесета.


8. Израелският министър на отбраната Ариел Шарон (на преден план) на брониран автомобил. Снимката е направена в покрайнините на Бейрут, 15 Юни 1982г., по време на войната с Ливан.
В периода 1977-1981г. Ариел Шарон е министър на земеделието, а в периода 1981 - 1983г. - министър на отбраната на Израел. 


9. Министърът на националната инфраструктура на Ариел Шарон разговаря с представители на чуждестранната преса през декември 1997 година. Той посочва на картата бъдещите еврейски селища и споделя виждането си за израелска зона за сигурност на Западния бряг.

От 1983 до 1999 г. Шарон е министър на търговията и промишлеността, на строителството, на инфраструктурата и на външните работи на Израeл. През 2001 г. е избран за премиер.



10. Ариел Шарон като лидер на опозицията на посещение на Храмовият хълм в Ерусалим - 28 септември 2000г. По време на визитата  Шарон обявява, че комплексът ще остане под постоянен контрол на Израел.


11. От ляво на дясно: палестинският премиер Махмуд Абас, президентът на САЩ Джордж У. Буш, израелският премиер Ариел Шарон и кралят на Йордания Абдула II на срещата на върха в Акаба 04 юни, 2003 г.

 

 

12. Шарон поема властта като поддръжник на твърдия подход, но в последствие разработва план за оттегляне на еврейските заселници от сектора Газа (август-септември 2005 г.).

На 21 ноември 2005 г. напуска  партията „Ликуд", която оглавява в продължение на много години. 

По времето на Шарон в Ивицата Газа са създадени повече от сто еврейски селища. Защитата и опазването на еврейската държава е ръководната му мисъл.

 

13. Синът на Ариел Шарон Омри Шарон  - 23 Януари, 2006 в съда в Тел Авив. Израелската прокуратура предяви обвинения срещу депутата Омри Шарон за нарушения на закона за финансиране на предизборната кампания на баща му през 1999г. Коментатори тогава отчетоха, че развитието на делото ще затрудни преизбирането на Ариел Шарон за лидер на партията и премиер.


14. Израелският премиер Ариел Шарон говори пред репортери, излизайки от болницата на 20 Декември 2005. На 18 декември 2005г. Шарон е настанен по спешност в болница, след два дни е изписан, а на 4-ти януари 2006, в навечерието на деня, за който е планирана сърдечна операция, Ариел Шарон претърпява масивен инсулт. Подложен е на 7-часова мозъчна  операция, след която не излиза от кома.

 

15. Временно изпълняващ функциите на министър-председател на Израел Ехуд Олмерт до празния стол на Ариел Шарон по време на парламентарно заседание на 8 януари 2006г.

На 14 април 2006г. Олмерт е официално избран за ръководител на израелското правителство. 

 

 

16. Израелски командоси придружават линейката, в която Ариел Шарон е транспортиран до болница в близост до Тел Авив - 28 Май, 2006г. 
През 2010 г. лекуващият лекар на Шарон признава, че за министър-председателят няма шанс за възстановяване.


Стената на плача в Ерусалим - 7 февруари, 2001г.
 

"Кое лице на Шарон ще предпочете да запази историята? През последните дни медиите в Израел предлагат безкрайни истории и речи, пълни с прочувствени думи за Арик. Между отделните репортажи все повече хора разказват какъв човек всъщност е Шарон и хвалят чувството му за хумор, приятелството му, таланта му да бъде лидер, безспорната му харизма. Малцина са тези, които припомнят бурните му по-ранни дни. За момента изглежда сякаш израелците са простили на воина Шарон за много, ако не и за всички неща от миналото му. Предпочитат да мислят за него като за добрия и опитен баща - като за онзи Шарон, който им харесва... да харесват."