НАСА се срещна с Бог

Снимката на космическата божествена ръка е направена по времето на звезден взрив

Религията и астрономията може рядко да се припокриват, но нов образ, заснет от НАСА прилича на „ръката на Бог”.

Снимката на космическата божествена ръка е направена по времето на звезден взрив, разпръснал огромен облак от материя. Явлението е заснето от един от космическите телескопи на космическата агенция NuSTAR.

Образът представлява мъглявина от пулсарен вятър, създаден от плътните остатъци от звезда, експлоадирала в супернова. Това, което е останало е пулсарът PSR B1509-58 (накратко В1509), който се завърта около 7 пъти в секунда, издухвайки вятър от частици от материя, изхвърлена по време на агонията на звездата. Тези частици взаимодействат с околните магнитни полета и произвеждат рентгеново сияние във формата на ръка. Пулсарът се намира до яркото бяло петно на снимката, но не може да бъде видян.

Учените не са сигурни, дали изхвърленият материал действително има формата на ръка или взаимодействието с частиците на пулсара го прави да излежда така.

„Ръката на Бог” е един от примерите за парейдолия, психически феномен на виждане на познати форми в мъгляви образи. Други форми на парейдолия са виждането на животни или лица в облаците, както и човешкото лице на Луната. Въпреки свръхестествения си вид, „Ръката на Бог” е следствие от естествено астрофизическо явление.