Удивително! Риби светят в тъмнината

180 вида риби излъчват светлина

 Първото проучване за биофлуоресценция сред рибите показва, че повече от 180 различни вида водни организми могат да светят в различни нюанси на неоновите цветове.

"Там долу има истинско светлинно шоу. Правени са изследвания върху светещи корали, но за светещите риби не се знае нищо", казва Джон Спаркс от "Ел Ей Таймс".

Част от водните обитатели има само светещи очи, а друга има сложни елементи по цялото тяло.

Биофлуоресценцията е различна от добре познатия феномен биолуминисценция. Биолуминисцентните животни произвеждат собствена светлина в организмите си, като смесват различни химически вещества. 80-90% от животните на морското дъно показват същите способности.

Животните, които са биофлуоресцентни не създават собствена светлина, а я поглъщат с помощта на протеини, които променят цвета на животните. Биолуминисцентните животни светят в тъмното, а биофлуоресцентните разчитат на околната светлина, за да създадат модели, които използват за камуфлаж и привличане на партньори. Това е причината повечето биофлуоресцентни животни да бъдат забелязвани в плитчините- местата, където светлината от повърхността прониква през водата. Изследователите са открили повечето от тези видове в коралови рифове на Бахамските и Соломоновите острови.

Учените са установили и видове, които излъчват модели, видими само за собствения си вид. По този начин потенциалните партньори комуникират помежду си, като моделите остават невидими за хищниците.