Жан-Пиер Оди: Българското правителство не осъди тази недостойна ситуация

Официална позиция на председателя на френската делегация в Групата на ЕНП в ЕП по повод поведението на Сидеров

На 6 януари, по време на полет на България Еър между София и Варна, един френски дипломат бе нападнат от български депутат, Волен Николов Сидеров, председател на крайно дясната партия Атака.

Бидейки жертва на обиди и заплахи, дамата от посолството е трябвало да понесе атаката на Сидеров, който я е обидил по адрес на нейната националност и е изискал проверка на документи й без да има такива правомощия.
Евродепутатът Оди, председател на френската делегация в Групата на ЕНП осъжда по най-категоричен начин подобно поведение, което представлява не само физическо посегателство над представителката на френското посолство, но и посегателство над нейната свободата и достойнството.
Аз съм изумен, че правителството на Република България в лицето на
министър-председателя Пламен Орешарски, както и БСП в лицето на нейния председател Серегй Станишев (впрочем и председател на европейските социалисти) не са осъдили подобно нападение, заяви Жан-Пиер Оди.
Надявам се, причината за мълчанието на българското правителство не произтича от трудния политически баланс в българското Народно събрание след последните избори на 12 май 2013 и коалиционното управление, начело със социалистите и възможно благодарение на изключителната подкрепа на екстремистката партия Атака, посочи той.
Оригиналът на прессъобщението можете да видите тук.